Domáca prírodná lekáreň. Ako si vyrobiť vlastné liečivé čaje z byliniek zo záhrady

bylinky
bylinky Foto: www.shutterstock.com

Bylinky majú v domácnostiach všestranné využitie – či už v kuchyni, kozmetike alebo ako prírodné prostriedky na podporu zdravia. Ich pestovanie je nenáročné a zvládne ho aj úplný začiatočník. Ak chcete čo najviac využiť ich potenciál, naučte sa, ako ich správne zbierať, sušiť a pripravovať z nich kvalitné čaje.

Aké sú najbežnejšie pestované bylinky?

V domácnostiach a na záhradách sa často pestujú najmä tieto bylinky:

  • Levanduľa – upokojuje myseľ, zmierňuje stres, podporuje spánok a pôsobí antisepticky.
  • Tymian – má silné antiseptické vlastnosti, pomáha pri kašli a respiračných problémoch.
  • Rozmarín – zlepšuje koncentráciu, dodáva energiu a podporuje pamäť.
  • Mäta – priaznivo pôsobí na trávenie, zmierňuje bolesti hlavy a má protizápalové účinky.
  • Medovka – pomáha uvoľniť nervové napätie, zmierňuje úzkosť a podporuje spánok.
  • Harmanček – je známy protizápalovými účinkami, pomáha pri tráviacich problémoch a nespavosti.
  • Šalvia – pôsobí dezinfekčne, zmierňuje zápaly v ústnej dutine a pomáha pri bolestiach hrdla.

Tieto bylinky sú dostupné, nenáročné na pestovanie a veľmi všestranné pri využití.

Ako správne zbierať a sušiť bylinky?

Aby ste zachovali čo najviac účinných látok v bylinkách, zbierajte ich ideálne počas suchého a slnečného počasia, najlepšie v dopoludňajších hodinách, keď je koncentrácia liečivých látok najvyššia. Pri zbere vyberajte zdravé časti rastlín bez poškodenia a príznakov chorôb či škodcov.

Bylinky je najlepšie sušiť prirodzene, v tieni, na suchom a dobre vetranom mieste. Na sušenie môžete využiť rôzne metódy:

  • zavesenie do zväzkov
  • rozloženie na čistý papier alebo plátenú utierku
  • prípadne sušenie v rúre pri teplote maximálne do 50 °C

Správne usušené bylinky by mali byť krehké, zachovať si pôvodnú farbu a charakteristickú vôňu.

Ako pripraviť bylinný čaj?

Najjednoduchší spôsob využitia sušených byliniek je príprava čaju. Základný postup je nasledovný:

  • Na jednu šálku (asi 250 ml) vriacej vody použite približne 1 až 2 polievkové lyžice sušenej bylinnej zmesi.
  • Bylinky zalejte horúcou vodou, prikryte a nechajte lúhovať 5 až 10 minút.
  • Po uplynutí tejto doby nápoj preceďte cez jemné sitko.

Ak používate tvrdšie časti rastlín, ako sú korene či stonky, je vhodnejšie z nich pripraviť odvar – teda povariť ich v horúcej vode približne 5 až 10 minút, potom nechať krátko odstáť a napokon scediť.

Odporúčania pri pití bylinkových čajov

Bylinkové čaje sa pijú ideálne mierne teplé, v menších dávkach a po malých dúškoch. Optimálna denná dávka je jeden až dva poháre. Pravidelné pitie môže pomôcť zlepšiť celkovú pohodu a pozitívne ovplyvniť rôzne drobné zdravotné ťažkosti.

Pri dlhodobejšom užívaní konkrétnej bylinky sa vždy odporúča striedanie s inými bylinkami, aby sa zabránilo prípadným nežiaducim účinkom alebo adaptácii organizmu na konkrétnu látku.

Na čo si dať pozor?

  • Bylinky vždy zbierajte na čistých miestach, ďaleko od ciest, chemicky ošetrovaných oblastí a znečisteného prostredia.
  • Ak užívate akékoľvek lieky alebo máte vážnejšie zdravotné problémy, užívanie bylinkových čajov vždy konzultujte so svojím lekárom.
  • Neprekračujte odporúčané dávkovanie byliniek, pretože aj prírodné látky môžu byť vo väčšom množstve škodlivé.

Bylinky sú výborným doplnkom zdravého životného štýlu. Pri dodržaní základných zásad zberu, sušenia a prípravy vám môžu priniesť nielen úžitok, ale aj príjemnú chvíľu pohody pri šálke chutného domáceho čaju.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať