Ako vyčistiť rúru bez driny: Trik so sódou, octom a rýchla pomoc so soľou

Ako vyčistiť rúru bez driny
Ako vyčistiť rúru bez driny Foto: František Stacho

Rúra patrí medzi spotrebiče, ktoré používame takmer denne – no na čistenie na ňu väčšinou nemáme chuť. Stačí jedno pretečené cesto alebo kvapka tuku a v priebehu pár týždňov sa vo vnútri vytvorí nevábna zmes pripálenín, mastných škvŕn a nepríjemného zápachu. Čím dlhšie nečistoty necháme, tým horšie sa odstraňujú a niekedy dokonca dokážu ovplyvniť chuť či vôňu pripravovaného jedla.

Našťastie existujú spôsoby, ako si s tým poradiť aj bez agresívnych chemikálií z drogérie. Najlepšou správou je, že väčšinu potrebných surovín už máte doma – ide o obyčajnú jedlú sódu, ocot a v prípade núdze aj kuchynskú soľ.

Klasika, ktorá nikdy nesklame: sóda bikarbóna a ocot

Túto dvojicu poznali už naše staré mamy a niet divu – dokáže rozpustiť mastnotu, uvoľniť pripálené kúsky a neutralizovať pachy. Navyše je ekologická a bezpečná, takže ju bez obáv môžete používať aj v domácnostiach s malými deťmi či domácimi zvieratami.

Predtým než začnete, vyberte z rúry všetky rošty a plechy. Vychladnutú rúru zbavte väčších kúskov zaschnutého jedla, aby pasta zo sódy pôsobila čo najefektívnejšie.

Ako vyčistiť rošty bez námahy

Rošty bývajú často ešte väčším orieškom ako samotné steny rúry. Ak sú veľmi znečistené, napustite vaňu horúcou vodou, pridajte niekoľko lyžíc pracieho prášku a rošty do kúpeľa ponorte aspoň na dve hodiny. Mastnota a špina sa uvoľnia a vy ich potom jednoducho dočistíte hubkou alebo kefkou.

Domáca čistiaca pasta krok za krokom

Na prípravu pasty zmiešajte približne pol šálky jedlej sódy s trochou vody tak, aby vznikla hustá, dobre roztierateľná hmota. Pastu rozotrite po stenách a na dno rúry, vyhnite sa však výhrevným telesám.

Najlepšie je nechať pastu pôsobiť cez noc – minimálne 10–12 hodín. Za ten čas sóda prenikne do mastnoty a pripálenín, ktoré sa potom uvoľnia bez zbytočného drhnutia.

Ako na sklenené dvierka rúry

Sklo na dvierkach je ako výkladná skriňa – ak je špinavé, pokazí dojem z celej kuchyne. Na dvierka môžete naniesť sódovú pastu, alebo vyskúšať jednoduchý trik s tabletou do umývačky riadu. Stačí ju namočiť a jemne s ňou prechádzať po skle – čistiace látky z tablety rozpustia mastnotu a usadeniny.

Záver čistenia: pena, ktorá urobí robotu za vás

Po uplynutí odporúčaného času zotrite sódu vlhkou handrou. Ak niekde zostali zvyšky, nastriekajte na ne ocot. Pri kontakte s jedlou sódou sa vytvorí jemná pena, ktorá nečistoty uvoľní a neutralizuje. Nakoniec rúru ešte raz pretrite a nechajte vyschnúť. Výsledkom bude čistý a svieži spotrebič pripravený na ďalšie pečenie.

Expresná metóda, keď nemáte čas: obyčajná kuchynská soľ

Nie vždy máme pol dňa na čistenie. Ak potrebujete rýchlu pomoc, siahnite po soli:

  1. Na dno ešte teplej rúry nasypte vrstvu soli (ak je studená, krátko ju nahrejte na 100 °C).
  2. Keď soľ zhnedne, znamená to, že pohltila mastnotu a narušila pripáleniny.
  3. Rúru vypnite, nechajte vychladnúť a soľ zotrite či povysávajte.
  4. Nakoniec utrite vnútro mydlovou vodou alebo univerzálnym čistiacim prostriedkom.

Táto metóda síce nezvládne veľmi staré škvrny, ale na bežné znečistenie funguje skvele a zaberie len pár minút.

Prevencia je najlepší čistič

Najlepším receptom na čistú rúru je pravidelná starostlivosť. Po každom pečení si vyhraďte dve minúty a teplú rúru vytrite vlhkou handričkou. Čerstvá mastnota a omrvinky sa tak nestihnú zmeniť na tvrdú, ťažko odstrániteľnú vrstvu.

Ak si tento zvyk osvojíte, ušetríte si nielen nervy, ale aj peniaze za drahé chemické prípravky. Navyše sa vyhnete nepríjemnému zápachu, ktorý dokáže zničiť chuť aj vôňu pokrmov.

Na dôkladné čistenie rúry nepotrebujete nič špeciálne – vystačíte si so sódou bikarbónou, octom alebo kuchynskou soľou. Trocha trpezlivosti a pravidelná starostlivosť zabezpečia, že váš spotrebič bude dlhodobo čistý a pripravený na každé pečenie.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať