Jeseň je obdobím, keď sa záhrada mení na miesto plné práce – lístie sa sype zo stromov, trávnik volá po poslednom kosení a záhony sú plné zvyškov odkvitnutých rastlín. Výsledkom je hromada organického odpadu, ktorá sa len tak nezmenší. Ak kompostér praská vo švíkoch a nový materiál sa nemá kam uložiť, nezúfajte. Existuje jednoduchý spôsob, ako proces rozkladu výrazne zrýchliť – a to pomocou domáceho urýchľovača kompostu, ktorý pripravíte z pár bežných surovín.
Jesenné kompostovanie – prečo je také dôležité
Počas jesene vzniká v záhrade najviac organického odpadu z celého roka. Do kompostu putujú:
- opadané listy – sú bohaté na uhlík, tvoria tzv. „hnedú“ zložku
- posekaná tráva – zdroj dusíka potrebného pre rozklad
- odumreté rastliny a zvyšky zo záhonov
- kuchynský odpad – šupky z ovocia a zeleniny, kávová usadenina, vaječné škrupiny či zvyšky jadierok
Pre lepšie prevzdušnenie hromady sa odporúča pridať aj trochu dreveného popola, slamy alebo nadrobno podrvených vetvičiek. Tak sa kompost nebude zliepať a vzduch sa dostane aj do jeho vnútra.
Naopak, do kompostu nikdy nepatria: zvyšky napadnuté plesňou alebo škodcami, hnilé ovocie, burina so semenami, ani mäso, tuky, mliečne výrobky či kosti. Tie nielenže brzdia rozklad, ale môžu prilákať potkany alebo hmyz.
Ako vlastne kompostovanie funguje
Za premenou odpadu na úrodný humus stojí neviditeľné vojsko – mikroorganizmy, huby a dážďovky. Ich úlohou je rozkladať organickú hmotu na jednoduchšie látky. Aby mohli pracovať naplno, potrebujú:
- vlhko – hromada by mala byť vlhká ako vyžmýkaná špongia
- teplo, ktoré vzniká prirodzene počas rozkladu
- dostatok kyslíka
- a vyvážený pomer uhlíka a dusíka
Ak prevládajú „hnedé“ materiály (napr. listy, piliny, vetvičky), chýba dusík a rozklad sa spomaľuje. Ak je zase priveľa „zelených“ zložiek (tráva, čerstvé zvyšky), kompost sa môže prehrievať alebo zapáchať. A práve v takomto momente pomôže domáci aktivátor kompostu.
Domáci urýchľovač kompostu – jednoduchý a lacný recept
V obchodoch možno kúpiť kompostové aktivátory s enzýmami a baktériami, no rovnaký účinok dosiahnete s tým, čo máte bežne doma. Stačí škrob a močovina – dve lacné a účinné látky.
- Škrob poskytne mikroorganizmom rýchly zdroj energie
- močovina zase dodá dusík, ktorý podporí ich rozmnožovanie
Postup:
Zmiešajte ich v pomere 1 : 1 (napríklad dve polievkové lyžice škrobu a dve lyžice močoviny). Směs nasypte priamo na kompost, rovnomerne ju rozprestrite a zalejte vodou, aby sa aktivovala.
Tento postup môžete zopakovať približne každé dva týždne, no neprekračujte tri lyžice zmesi na jednu aplikáciu. Po niekoľkých týždňoch spozorujete zmenu – kompost sa začne zahrievať, zmenšovať a stmavne do tmavohnedej farby. To je znak, že rozklad funguje na plné obrátky.
Tekutý urýchľovač z droždia – živý elixír pre kompost
Ak dávate prednosť tekutým prípravkom, môžete si pripraviť aj kvasnicový aktivátor. Funguje podobne ako ten suchý, ale vďaka fermentácii dodá kompostu množstvo živých mikroorganizmov.
Budete potrebovať:
- 10 g droždia (čerstvého alebo sušeného)
- 2 lyžice cukru
- 2 litre vlažnej vody
- voliteľne trochu melasy alebo múky – ako doplnkový zdroj výživy
Všetko zmiešajte v plastovej nádobe (kov nepoužívajte), prikryte a nechajte 24 hodín na teplom mieste. Keď sa začne tvoriť pena, znamená to, že baktérie a kvasinky sa prebudili. Potom tekutinu zrieďte v 10 litroch vody a nalejte ju do kompostu. Ideálne je aplikovať ju raz za 2–3 týždne, najmä po premiešaní hromady.
Výsledok na seba nenechá dlho čakať – kompost začne príjemne voňať po zemi, zahrieva sa a odpad sa rýchlejšie mení na jemnú, sypkú hmotu bez zápachu.
Tipy, ako ešte viac zrýchliť zretie kompostu
- Pravidelne ho prevzdušňujte. Aspoň raz mesačne kompost prehrabte vidlami, aby sa doň dostal kyslík.
- Kontrolujte vlhkosť. Ak je kompost suchý, zvlhčite ho – rozklad bez vody nefunguje.
- Striedajte vrstvy. „Zelený“ materiál (tráva, zvyšky jedla) vždy prekladajte „hnedým“ (lístie, slama).
- Pridajte trochu zeminy alebo starého kompostu. Obsahuje baktérie a dážďovky, ktoré naštartujú nový rozklad.
Ako zistíte, že je kompost hotový
Dobrý, vyzretý kompost nepácha a vyzerá ako lesná pôda – tmavý, drobivý, s jemnou vôňou zeme. Spravidla dozrieva 6 mesiacov až 2 roky, v závislosti od teploty, vlhkosti a materiálu.
Ak v ňom ešte vidíte nerozložené kúsky alebo zapácha, potrebuje viac času a vzduchu. Raz za mesiac ho preto prehádžte, pridajte trochu vody alebo novú dávku aktivátora.
Správne vedený kompostér sa vám odvďačí roky – premení zvyšky z kuchyne a záhrady na kvalitný humus, ktorý zlepší pôdu, zadrží vlahu a dodá rastlinám potrebné živiny. A navyše – pocit, že ste z odpadu vytvorili niečo užitočné, je na nezaplatenie.