Ako správne skladovať cuketu, aby vydržala v perfektnom stave celé týždne či mesiace? Tu je podrobný návod

cuketa
cuketa Foto: depositphotos.com

Ak si cuketu správne vyberiete, budete s ňou zaobchádzať šetrne a zvolíte vhodný spôsob uchovania, dokážete jej životnosť predĺžiť z niekoľkých dní na celé mesiace.

Cuketa patrí k typickým letným darom záhrady – rastie rýchlejšie, než ju stíhate spracovať. V pondelok je ešte malá a krehká, no o pár dní už pripomína poriadnu „palicu“, ktorou by sa dala brániť záhrada pred nezvanými hosťami. Hoci pestovanie cukety nie je náročné, jej skladovanie si už vyžaduje trochu viac pozornosti. Jemná šupka a vysoký obsah vody spôsobujú, že bez správnej starostlivosti rýchlo mäkne, plesnivie a stráca svoju sviežu chuť. Ak však poznáte správne triky, môžete si ju vychutnávať ešte dlho po skončení sezóny.

1. Všetko sa začína výberom

Pri kúpe siahnite len po kusoch, ktoré sú pevné, čerstvé a majú hladkú, napnutú šupku bez vrások či mäkkých miest. Konce cukety nesmú byť vysušené ani napadnuté plesňou. Čím je plod čerstvejší, tým dlhšie vám doma vydrží.

Ak zbierate cukety vo vlastnej záhrade, robte to skoro ráno alebo večer, keď je chladnejšie. Po zbere ich nenechávajte celé hodiny na priamom slnku – teplo urýchľuje kazenie.

2. Skladovanie celej čerstvej cukety

Najvhodnejším miestom je chladnička, ideálne zásuvka na zeleninu. Pred uložením cuketu neumývajte – vlhkosť by mohla podporiť vznik plesní. Ak je znečistená, jemne ju utrite suchou alebo mierne navlhčenou handričkou, dobre osušte a vložte na podložku, ktorá odvedie prebytočnú vlhkosť.

Cuketu neskladujte v tesnej blízkosti jabĺk, paradajok či avokáda – tieto plody uvoľňujú etylén, plyn urýchľujúci dozrievanie a následné kazenie.

Pri správnych podmienkach vydrží cuketa v chladničke 2–3 týždne. Po prvom týždni ju pravidelne kontrolujte a otáčajte, aby sa netvorili otlaky.

Ak máte chladnú komoru s teplotou okolo 10–15 °C, môžete ju skladovať aj mimo chladničky, ale len krátko – maximálne týždeň. Aj v tomto prípade ju treba pravidelne prezerať.

3. Nakrájaná cuketa

Ak plánujete rýchle varenie, môžete si ju pripraviť vopred – nakrájajte ju na kolieska, polmesiačiky, tyčinky alebo špirálky. Umyté a dobre osušené kúsky vložte do vzduchotesnej nádoby a medzi vrstvy vložte papierovú utierku, ktorá pohltí prebytočnú vlhkosť. V chladničke vydrží takto pripravená cuketa 3–4 dni. Jemne nastrúhanú cuketu však spotrebujte do 48 hodín – rýchlo stráca pevnosť a chuť.

4. Uvarená cuketa

Zvyšky cuketovej polievky, dusenej zeleniny či ratatouille nechajte po uvarení vychladnúť, uložte do uzatvárateľnej nádoby a dajte do chladničky. Spotrebujte ich do 3–5 dní. Ak viete, že ich nestihnete zjesť, rozdeľte jedlo na menšie porcie a zamrazte.

Veľmi praktické je aj zamrazenie cuketového pyré – môžete ho rozliať do formičiek na ľad a neskôr použiť na dochutenie polievok či omáčok v zime.

5. Dlhodobé uchovanie – tipy na mesiace dopredu

Ak máte úrodu ako z rozprávky a už netušíte, kam s ňou, môžete cuketu uchovať týmito spôsobmi:

  • Mrazenie po blanšírovaní – umytú cuketu nakrájajte, krátko (asi 3 minúty) povarte vo vriacej vode, potom rýchlo schlaďte v ľadovej vode, osušte a zamrazte. Pre lepší výsledok ju najprv zmrazte rozloženú na plechu a až potom presypte do vrecúšok.
  • Sušenie – v sušičke ovocia alebo v rúre pri nízkej teplote. Sušená cuketa je ideálna do polievok a omáčok.
  • Zaváranie a nakladanie – cuketu môžete naložiť podobne ako uhorky alebo zavariť v pikantnej paradajkovej omáčke, v čatní či ako základ na lečo spolu s paprikou a paradajkami. Niektorí si z nej pripravujú aj originálnu cuketovú horčicu, ktorá má na grilovačkách obrovský úspech.

6. Prečo sa oplatí nechať cuketu prerásť

Na konci sezóny sa oplatí nechať niektoré cukety dorásť do väčších rozmerov. Veľké plody obsahujú menej vody a majú pevnejšiu šupku, takže sa tak rýchlo nekazia. Ak ich pozbierate so zachovanou stopkou a nepoškodenou šupkou, v chladnom a suchom pivnici vydržia pokojne až do Vianoc.

Z veľkých cukiet pripravíte rovnako chutnú polievku, „cukeťák“ či sladké koláče – a vďaka nižšiemu obsahu vody netreba nastrúhanú cuketu dlho nechávať odkvapkať. Hodí sa aj do kyslých zaváranín alebo ako základ na čatní, ktoré môžete pripraviť v čase, keď už záhrada nepotrebuje toľko vašej pozornosti.

Takto pripravená a správne uskladnená cuketa vám môže prinášať chuť leta aj v chladných zimných mesiacoch. Stačí poznať pár jednoduchých pravidiel – a z bežnej zeleniny sa stane zásoba plná možností.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať