Ak hľadáte únik pred neznesiteľnou horúčavou, skúste si pripraviť nasledujúce ľadové osvieženia. Na niektoré z nich budete potrebovať len jednu surovinu.
10 príznakov toho, že pijete málo vody
Pomarančový mrazený krém
Suroviny:
55 g cukru + jedna lyžica do bielkov, 6 vajec, 2 malé lyžičky kukuričného škrobu, 3 lyžice pomarančového likéru, 3 bio pomaranče, postrúhanú kôru a šťavu, štipka soli, 125 ml smotany na šľahanie
Príprava:
Žĺtky vyšľahajte s cukrom tak, aby sa začali ťahať. Potom primiešajte škrob, likér, pomarančovú šťavu a kôru. Zmes dajte do hrnca a na miernom ohni miešajte do zhnustnutia. Bielky vyšľahajte so štipkou soli a lyžicou cukru na sneh. Potom ho zapracujte do pomarančovej hmoty a dajte do mrazničky. Počas mrazenia občas premiešajte. Po hodine vmiešajte vyšľahanú smotanu a vráťte naspäť do mrazničky.
Mrazené jahody so šampanským
Suroviny:
450 g čerstvých jahôd, 1 lyžicu citrónovej alebo limetkovej šťavy, 150 g krupicového cukru, 100 ml sektu
Príprava:
Cukor uvarte so 150 ml vody a nechajte vychladnúť. Jahody očistite, umyte, popučte, zalejte vychladnutým cukrovým sirupom, citrónovou šťavou, sektom a rozmixujte. Pyré prepasírujte cez sitko a nechajte vychladnúť v stroji na zmrzlinu. Ak nemáte stroj na zmrzlinu, prelejte pyré v tenšej vrstve do nádoby a nechajte zmraziť. Zmrazené pyré vyklopte, rozmixujte, vložte do vhodných misiek a znovu uložte do mrazničky.
Banánová zmrzlina bez mlieka
Suroviny:
Banány
Príprava:
Banány olúpeme, nakrájame na asi 1 cm kolieska a dáme do mrazničky. Zamrznuté vložíme do výkonného mixéra a mixujeme do hladka. Vznikne vám lahodná krémová zmrzlina bez pridania mlieka, cukru a akýchkoľvek iných ingrediencií.
Samozrejme, je len na vás, ako si ju vylepšíte. Skúste pridať pred mixovaním lyžičku arašidového masla a medu, a na záver zmrzlinu poliať kvalitnou čokoládou.
Čučoriedkový nanuk s vínom
Suroviny:
450 g čučoriedok
90 g kryštálového cukru
290 ml bieleho vína
1 a 1/2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
Príprava:
Čučoriedky umyte a vložte do misky, posypte cukrom, zalejte citrónovou šťavou a 120 ml vína. Nechajte niekoľko hodín odležať, aby plody zmäkli. Potom dolejte zbytok vína. Zmesou naplňte formičky na nanuky. Navrchu nechajte trochu miesta. Potom vložte do mrazničky na 90 minút. Nanuky vyberte, dajte do nich drievka a znovu vráťte do mrazničky, kde ich nechajte až do rána.