Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR stanovil vo vyhláške bližšie podmienky otvárania terás od pondelka 26. apríla. Ohraničené majú byť maximálne z dvoch bočných strán, medzi stolmi musí byť najmenej dvojmetrový odstup.
ÚVZ zároveň vo vyhláške neurčil počet ani zloženie osôb za stolom, stretnúť sa tak môžu aj ľudia z rozdielnych domácností. Ako vysvetlila hovorkyňa úradu Daša Račková, ÚVZ vychádzal aj zo skúseností z praxe.
Viac o téme: Koronavírus
Prevádzkovateľom sa minulý rok ťažko preverovalo, či za stolom na terasách skutočne sedia osoby zo spoločnej domácnosti a vznikali tak konfliktné situácie. Pri vstupe do prevádzok a ich exteriérových častí bude potrebný negatívny výsledok testu nie starší ako sedem dní, respektíve iný doklad o výnimkách.
Pri športe respirátor netreba
Konzumovať jedlá alebo nápoje bude možné len posediačky, aby sa zabezpečil kontrolovaný rozostup ľudí. Samoobslužný výdaj nebude povolený. Príbor nesmie byť na stoloch, obsluha ho musí priniesť k jedlu zabalený do papierovej servítky. Po každom zákazníkovi bude tiež nutné vydezinfikovať jedálny lístok, stoly a dotykové plochy.
Koronavírus: Na Slovensku máme päť ružových okresov a bude ich ešte viac, čakáreň na očkovanie sa otvorí pre ďalšie vekové skupiny (online)
Pri vstupe na terasu musia byť dýchacie cesty prekryté. „Rúško či respirátor si dávame z tváre dolu na čas, ktorý je nevyhnutný na konzumáciu jedál a nápojov, počas konverzácie má byť nasadené na tvári – počas rozprávania vznikajú kvapôčky a aerosól,“ uviedla Račková.
Vyhláška upravuje aj podmienky fungovania fitness centier. Maximálna kapacita bude stanovená na šesť zákazníkov. Fitness centrá majú zvýšiť frekvenciu upratovania, čistenia a dezinfekcie dotykových plôch. Pri športe nebude povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest. Prevádzka šatní a spŕch je možná za dodržiavania základných hygienických pravidiel.
Mikas má stále obavy
Hlavný hygienik SR Ján Mikas upozornil, že uvoľňovanie opatrení so sebou prináša zvýšenú mobilitu ľudí.
Od pondelka otvárajú terasy reštaurácií a kaviarní. Bude nás mať kto obslúžiť? Problémov je viacero
„Aj my, epidemiológovia, sa tešíme zo zlepšujúcej sa situácie, no pri uvoľňovaní opatrení máme vždy mierne obavy a v niektorých oblastiach by sme ešte so zmierňovaním chvíľu počkali. Chápeme však, že podniky už potrebujú fungovať,“ uviedol.
Odborníci preto prosia ľudí, aby nastavené opatrenia pre prevádzky dôsledne dodržiavali a aby na dodržiavanie v ich priestoroch dohliadali aj prevádzkovatelia.