Poznáte to. Jar je obdobie, ktoré nám dáva zabrať a náš organizmus sa musí spamätať po krutej zime. Doprajte mu potraviny, vďaka ktorým sa vyhnete jarnej únave. Tu sú tipy.
Žerucha
Obsahuje veľké množstvo minerálov ako horčík, draslík, železo a vápnik. Na jar vám prospeje predovšetkým vďaka vitamínu C, ktorý je zdrojom vitality a bojuje proti infekciám. Pridávať ju môžete do šalátov, polievok či nátierok.
Granátové jablko
Ovocie bohaté na minerály, vitamíny, farbivá, a navyše so silnými antioxidačnými účinkami. Toto šťavnaté ovocie má zároveň vysoký obsah železa, a vitamínu C, ktorý pomáha železu lepšie sa vstrebávať v organizme.
Žihľava
Prvé výhonky žihľavy sú veľmi zdravé. Obsahujú veľa vitamínov, prečisťujú organizmus, pôsobia močopudne a protizápalovo. Dajú sa využiť aj ako podporný liečebný prostriedok pri cukrovke. Ideálne je piť trikrát denne šálku žihľavového čaju po dobu troch týždňov.
Potraviny bohaté na železo
Nedostatok železa spôsobuje zlé zásobenie organizmu kyslíkom, čo vyvoláva únavu a vyčerpanie. Vyhľadávajte teda potraviny ako sú napr. strukoviny, sušené ovocie, orechy, mäso a dary mora.
Papája
Okrem dužiny, ktorá obsahuje množstvo vitamínov i vápnik, semienka tohto ovocia majú vysoký obsah enzýmu papaínu, ktorý podporuje trávenie, má silné protizápalové účinky a zároveň čistí telo od toxínov aj parazitov.