BRATISLAVA 28. júla (WBN/PR) – Už po jedenástykrát si v barmanskej súťaži Hubert Cup 2011 zmerali svoje schopnosti, skúsenosti a zručnosti v miešaní nápojov barmani zo Slovenska a Českej republiky. Obľúbená súťaž sa tento rok konala v sobotu 2. júla 2011 v reštaurácii Oasis, v priestoroch hotela Radisson Blu Carlton v centre Bratislavy. Organizátormi podujatia boli aj tohto roku Slovenská barmanská asociácia a spoločnosť Hubert J.E., najvýznamnejší výrobca šumivých na Slovensku. V troch súťažných kategóriách spolu súťažilo 21 profesionálnych barmanov a po prvýkrát v histórií sa absolútnymi víťazkami stali tri ženy. Prvé miesto si vymiešala mladá študentka hotelovej akadémie 16 ročná Venonika Szilagyiová a tým porazila aj skúsené barmanské elity.
„Hubert Cup aj tento rok splnil naše očakávania a potvrdil, že v našom regióne máme skúsených a profesionálnych barmanov, ktorí nás budú reprezentovať aj na zahraničných súťažiach. Organizovaním takýchto podujatí sa naša spoločnosť snaží priblížiť Slovákom svet šumivých vín, miešaných nápojov a gastronómie a podporiť mladých a šikovných barmanov,“ hovorí Ing. Miroslav Tkáč, riaditeľ spoločnosti Hubert J.E. pre obchod a marketing.
Na Hubert Cupe 2011 sa súťažilo v dvoch kategóriách sekt cocktail a flair
Sekt cocktail
Hlavná súťažná časť v kategórii sekt cocktail pozostávala z dvoch disciplín. Odborná komisia, v ktorej čele bol tento rok Jozef Roth, pri oboch súťažných kategóriách hodnotila techniku prípravy a chuť nápoja. Hodnotenie chuťovej stránky miešaného cocktailu v sebe zahŕňa nielen vzhľad, vôňu a chuť miešaného nápoja, ale aj dodržanie časového limitu na jeho prípravu, ktorý bol v oboch súťažných kategóriách sekt cocktailu stanovený na 6 minút.
Prvá disciplína v rámci klasického miešania bola zameraná na tradičný sekt cocktail, ktorého povinnou ingredienciou bolo šumivé víno od spoločnosti Hubert J.E. Novou disciplínou súťažnou disciplínou bol sekt cocktail z nealko šumivého nápoja, v ktorej sa barmani výhradne orientovali na prípravu miešaného nápoja na báze nealkoholického Hubertu. Tejto kategórie sa zúčastnilo osem barmanov a päť barmaniek, ktorí sa barmanstvu už dlhšie venujú.
Odborná komisia prekvapivo zvolila za víťazky v tejto kategórii sekt cocktail výhradne barmanky. Na prvom mieste sa umiestnil miešaný nápoj Imprézia na báze nealkoholického Hubertu najmladšej účastníčky Hubert Cupu 2011 Veroniky Szilagyiovej z Hotelovej akadémie v Košiciach. Víťazka je tak o krok bližšie k postupu na svetovú súťaž v miešaní nápojov, ktorá sa bude v roku 2012 konať v Pekingu. Druhé miesto obsadila Jana Marika Karkušová zo Slovenska a na treťom mieste skončila Šárka Janová z Českej republiky.
Víťazný nápoj: Imprézia
Ingrediencie: 3 cl Mango džús
3 cl Jablkový džús
2 cl Marhuľový sirup Monin
1 cl Citrónová šťava
doliať Hubert nealkoholický
Dekorácia: ovocno-zeleninový záves
Spôsob prípravy: šejker
Podávací pohár: fleta
Flair
Druhou samostatnou kategóriou bol divácky atraktívny flair, miešanie nápojov voľným štýlom v časovom intervale 5 minút. Punc tejto kategórii dodáva najmä originálne vystúpenie, ktoré sa vyznačuje žonglérskym podaním, doprevádzané hudbou. Podmienkami úspešného hodnotenia boli pri tejto súťažnej kategórií nielen technika, ale aj prejav, rýchlosť a celkový dojem z miešaného nápoja. Odborná komisia za víťaza vybrala Tomáša Gyena zo Slovenska, ktorý si tým tiež priblížil možnosť postupu na svetovú súťaž v Pekingu. Druhé miesto obsadil minuloročný víťaz Martin Sorokáč z Hotela Kaskády a na treťom mieste skončil Marián Chmel z reštaurácie Lemon Tree v Bratislave.
Hodnotiaca komisia:
Ing. Jozef ROTH – prezident slovenskej barmanskej asociácie
Ján ŠUCHTA – viceprezident slovenskej barmanskej asociácie
Ľubomír ČUL – predseda barmanskej sekcie Západ
Silvia ŠUCHTOVÁ – členka slovenskej barmanskej asociácie
Ing. Peter TOPORCER – Riaditeľ Hotela Titris Tatranská Lomnica
Milan ŠEFC – Zakladajúci člen SkBA, majiteľ koliby v Starom Smokovci a Tatranskej kotline, medailista a súťažiaci Gastroprag
Jiří BARTOŇ – Generálný komisár CBA
Juraj KORDIAK – Hubert J.E.
Atilla KOVACS – Hubert J.E
Spoločnosť Hubert J.E. patrí medzi najvýznamnejších stredoeurópskych výrobcov kvalitných sektov, sýtených a tichých vín pre rôzne príležitosti. Spoločnosť ponúka široké portfólio produktov vysokej kvality a skvelej chuti, ktoré neustále inovuje a prispôsobuje požiadavkám doby a trhu. Hubert J.E. vyrába tradične známe a obľúbené značky ako Hubert Club, Hubert de Luxe, Hubert Grand, Hubert L´Original, Johann E. Hubert a City Sec a víno Svätopluk. Pod značkou dcérskej spoločnosti Vitis Pezinok zabezpečuje distribúciu produktov Karpatské Brandy Špeciál, Karpatské Brandy, Chateau Pezinok, Kláštorné a ďalšie. Spoločnosť okrem toho distribučne zastrešuje značky alkoholických nápojov Cinzano, Bohemia Sekt, Víno Mikulov, Habánske sklepy, Wodka Gorbatschow, Campari, Henkell Trocken, Söhnlein Brillant a Deinhard. Celkový odbyt spoločnosti za rok 2010 bol vyše 16 miliónov jednotkových fliaš, čo predstavuje nárast o takmer 5 % oproti roku 2009.