PARÍŽ 27. mája (WEBNOVINY) – Čísla a fakty zo zákulisia druhého grandslamového turnaja tenisovej sezóny Roland Garros v Paríži:
Hráči denne zjedia 160 kg banánov
Občerstvovacia spoločnosť L´Affiche má v akcii 736 pracovníkov. Dovedna za viac ako dva týždne naservírujú približne 140 000 sendvičov či chlebíčkov, ale aj 80 000 hotdogov (8 kilometrov údenín v nich). Napríklad len veľký bufet Passing umiestnený pod veľkoplošnou obrazovkou na Námestí mušketierov minie v najexponovanejších dňoch 800 kg zemiakových hranolčekov. Hráči denne zjedia 160 kg banánov.
Odpad v zásobníku pod dvorcom Suzanne Lenglenovej
V areáli sa denne vyskytne 35 000 až 50 000 osôb. Vyprodukujú 30 ton odpadu. Golfové vozíky s tromi pripojenými zbernými kontajnermi priebežne vyprázdňujú obsah košov a zhromažďujú ho v zásobníku s rozmermi 30 kubických metrov pod dvorcom Suzanne Lenglenovej. Technické služby ho vyprázdňujú dvakrát denne. V nasadení je 250 upratovačov.
Antuka aj v centre mesta
Pred radnicou v centre Paríža prevádzkujú propagačno-zábavný projekt „Roland Garros v meste“. Na provizórnom antukovom dvorci sa prezentujú rôzne tenisové osobnosti súčasnosti i minulosti. K dispozícii je veľkoplošná obrazovka s priamymi prenosmi, ale aj aktivity pre deti či kútik so zariadením na meranie rýchlosti podania.
Až 1500 fyzioterapeutických úkonov a ošetrení
Hráči majú k dispozícii 23 turnajových fyzioterapeutov, plus dvoch od ATP a štyroch od WTA a k nim dvoch ortopédov. Zdravotníci a maséri urobia počas turnaja približne 1500 úkonov a ošetrení, použijú 45 litrov oleja či krému a spotrebujú 6 km obväzov.
Vypletanie za 25 eur sa dá stihnúť do 10 minút
Rakúšan Jürgen Melzer si necháva vypliesť raketu na 35 kg, Talian Filippo Volandri je povestný parametrom iba 10 kg. Na jeden nástroj treba 11 metrov strún a procedúra je hotová za 20 minút. Radovým profesionálom trvá do trištvrte hodiny. V urgentných prípadoch to majstri tohto remesla zvládnu za 10 – 12 minút. Celkovo počas turnaja vypletú desiati pracovníci spoločnosti Tecnifibre približne 3000 rakiet. Poplatok za jeden úkon je 25 eur v hlavnej súťaži, 20 eur v kvalifikácii a 12 eur pre juniorov.
Denne 900 jázd
Hráči a ich realizačné tímy majú k dispozícii 110 turnajových áut a mikrobusov. Už v prvú nedeľu hlavných súťaží vykonajú približne 900 jázd s dovedna 2000 pasažiermi. Tenisti majú na ubytovanie v niektorom z 11 oficiálnych hotelov k dispozícii 240 eur denne (120 eur počas kvalifikácie) a diéty vo výške 31 eur denne na stravu v areáli.
Hrá na vápenci
Každý kurt má celkovú hrúbku jednotlivých vrstiev 80 cm, z ktorých tá najdôležitejšia vrchná, teda antuková, tvorí len 2 mm (hmotnosť 1,1 – 1,5 tony na kurt podľa veľkosti „výbehov“). V skutočnosti je podkladom, na ktorom sa hrá, vápenec (7 – 10 cm). Antukový posyp plní tri funkcie: estetickú, sklzovú a ústretovú voči zraku tenistov. Biela farba by ich totiž nedostatkom kontrastu „oslepovala“. Hlavný dvorec Philippa Chatriera má plochu 41 x 22 m, vedľajšie kurty 36 x 18 m. Počas turnaja majú úpravu každého dvorca vrátane zakrytia pri daždi či na noc na starosti 4 ľudia. Aj so stálymi zamestnancami a pracovníkmi na polovičný úväzok je ich dovedna takmer stovka.
Počítač varuje pred konfliktami
Rozpis zápasov na jednotlivé dni vzniká v špeciálnej miestnosti s 12 obrazovkami na vizualizáciu inštalovania či presúvania mien hráčov a ďalších základných údajov. Tím okolo športovej riaditeľky Sandry de Jenkenovej-Eversmannovej má k dispozícii špeciálny plánovací a kontrolný softvér, ktorý podľa vopred zadaných požiadaviek spustí alarm pri rôznych možných „konfliktoch“.
Ide napríklad o zladenie povinností tenistov vo dvojhre, štvorhre i miešanej štvorhre, odhadované dĺžky trvania zápasov, požiadavky televíznych spoločností napríklad v súvislosti s aktérmi z jednej krajiny, prípadne časovú kolíziu pre trénerov s viacerými zverencami.
Softvér tvorili 10 mesiacov, dolaďovali ho a harmonizovali s IT-systémom podujatia ďalších 5 mesiacov, potom sa uskutočnil štvordňový modelovaný test. Ako generálka vždy slúži kvalifikácia.