Pitie zeleného čaju a kávy znižuje riziko úmrtia ľudí s cukrovkou 2. typu, ktorí sú náchylnejší na zlomeniny, ochorenia obehovej sústavy, demenciu či rakovinu.
Napriek zvyšujúcemu sa počtu účinných liekov, základným kameňom ich liečby zostáva úprava životného štýlu, ako cvičenie a strava.
Predchádzajúce štúdie zistili pozitívne účinky pitia zeleného čaju a kávy u ľudí, no v novom výskume sa snažili zistiť vplyv týchto dvoch nápojov na zdravie spomínanej konkrétnej skupiny pacientov.
Sledovaná vzorka
Počas výskumu sledovali približne päť rokov 4923 Japoncov (2790 mužov a 2133 žien) s cukrovkou 2. typu. Ich priemerný vek bol 66 rokov.
Všetci vyplnili dotazník, podstúpili meranie výšky, váženie, uviedli informácie o svojom životnom štýle – či fajčia, pijú alkohol, cvičia, koľko spia počas noci a podobne.
Počas pozorovania zomrelo 309 ľudí (218 mužov a 91 žien). Hlavnými príčinami smrti boli rakovina (114) a kardiovaskulárne choroby (76).
Pozitívne výsledky
V porovnaní s tými, ktorí nepili ani jeden nápoj, mali tí, ktorí pili jeden alebo oba nápoje nižšiu pravdepodobnosť úmrtia. Najnižšia pritom súvisela s čo najväčším množstvom pitia zeleného čaju a kávy.
Pitie jednej šálky čaju každý deň znížilo riziko o 15 percent, dve až tri šálky o 27 percent a štyri a viac čajov denne až o 40 percent.
Jedna káva denne znížila riziko o 19 percent, dve a viac káv o 41 percent.
Riziko bolo ešte nižšie pre tých, ktorí pijú každý deň zelený čaj i kávu, a to o 51 percent pre tých, ktorí pili dve až tri šálky čaju a zároveň dve alebo viac káv.
Štyri a viac čajov plus jedna káva každý deň znížili riziko o 58 percent, pričom kombinácia štyroch čajov s minimálne dvoma kávami až o 63 percent.
Objasnenie účinkov
Odborníci zatiaľ nepoznajú presnú príčinu pozitívneho vplyvu, keďže štúdia je „len“ observačná.
Zelený čaj obsahuje niekoľko antioxidantov a protizápalových zložiek, vrátane fenolu a teanínu, a tiež kofeín.
Aj káva obsahuje rôzne bioaktívne zložky, vrátane fenolu. Napriek potenciálne negatívnemu účinku na obehový systém, kofeín mení produkciu a citlivosť na inzulín.
Odborníci tiež upozorňujú, že zelený čaj nemusí byť všade na svete rovnaký.