Horúčavy zaťažujú pečeň viac, než si myslíte. Lekárka varuje pred grilovačkami, alkoholom aj sladkými nápojmi

Počas horúčav musí pečeň spolupracovať na termoregulácii a zároveň čelí zvýšenej strate tekutín.
pečeň
Foto: ilustračné, Thinkstock

Vysoké teploty po čas leta predstavujú záťaž nielen pre obehový či dýchací systém, ale aj pre pečeň, ktorá v tele plní stovky funkcií – od spracovania živín až po neutralizáciu toxických látok.

Počas horúčav musí pečeň spolupracovať na termoregulácii a zároveň čelí zvýšenej strate tekutín. Ak dôjde k dehydratácii, znižuje sa jej prekrvenie, čo vedie k spomaleniu metabolizmu, horšiemu odbúravaniu toxínov a liekov, a následne aj k zvýšenej únave.

Letné zlozvyky zaťažujú pečeň najmä u citlivejších ľudí

Podľa všeobecnej lekárky pre dospelých Jany Bendovej sú horúčavy náročným obdobím pre všetky vekové skupiny, no najmä pre ľudí s už zníženou funkciou pečene. „V lete sa často stretávame s nevhodnými stravovacími návykmi. Jedným z najväčších problémov sú grilovačky – mastné jedlá, klobásy, omáčky či alkohol, ktoré predstavujú veľkú záťaž pre pečeň, najmä ak sa konzumujú spoločne,“ upozorňuje.

Za ďalšie chyby považuje vynechávanie jedál počas dňa a následné prejedanie sa vo večerných hodinách, čo je typické pre dovolenkový režim. Výrazne škodí aj nadmerný príjem alkoholu, obzvlášť v kombinácii s horúčavami, ako aj konzumácia sladených nápojov, limonád a zmrzlín. „Fruktóza obsiahnutá v týchto potravinách môže prispieť k stukovateniu pečene,“ dodáva Bendová.

Hydratácia je základom správneho fungovania pečene

Naopak, pečeň uprednostňuje ľahké a výživné jedlá. Medzi odporúčané potraviny patria listová zelenina, červená repa, brokolica, avokádo, citrusové plody a čučoriedky. Prospešné sú aj zelený čaj, olivový olej a kurkuma. „Dôležité je tiež prijímať kvalitné bielkoviny v primeranom množstve – napríklad z rýb, tofu, strukovín či chudého mäsa,“ dopĺňa.

Hydratácia má zásadný význam. V lete, keď sa potíme viac ako zvyčajne, ľudia často zabúdajú priebežne piť. „Nedostatok tekutín znižuje objem krvi a tým aj prísun kyslíka a živín do pečene. Pečeň tak nemôže efektívne fungovať,“ vysvetľuje lekárka a zdôrazňuje, že ideálnym riešením sú čistá voda alebo nesladené čaje.

Ohrozené skupiny ľudí

Zvýšenú pozornosť si podľa nej zaslúžia najmä seniori, ľudia s nadváhou, pacienti s ochoreniami pečene, ako aj tí, ktorí užívajú lieky náročné na metabolizmus pečene. „Seniori majú oslabený pocit smädu, horšie znášajú teplo a často užívajú viacero liekov. Ľudia s MASLD sú zas citlivejší na zmeny režimu, ako je nedostatok tekutín či konzumácia alkoholu,“ konštatuje Bendová.

V ambulanciách zároveň pozorujú nárast prípadov stukovatenej pečene – známej pod novým názvom MASLD. Leto je rizikovým obdobím, pretože dochádza k častejšiemu porušovaniu stravovacieho režimu, vyššiemu príjmu alkoholu a nižšej fyzickej aktivite. „Po návrate z dovolenky často vidíme zhoršenie výsledkov pečeňových testov aj prírastok hmotnosti,“ upozorňuje lekárka.

K takzvaným pečeňovým detoxom zostáva kritická. „Zdravá pečeň pracuje nepretržite, jej detoxikačné funkcie nie je nutné podporovať špeciálnymi kúrami. Väčšina očistných kúr nie je podložená dôkazmi a môže byť pri horúčavách, fyzickej námahe či liekovej liečbe dokonca nebezpečná,“ uvádza.

Varovné príznaky poškodenia pečene netreba podceniť

Pečeň podľa nej ocení skôr pravidelný pitný režim, pestrú a ľahkú stravu, primeraný pohyb a obmedzenie alkoholu. Medzi varovné príznaky, ktoré môžu signalizovať problémy s pečeňou, patrí únava, nevoľnosť, tlak pod pravým rebrom, žlté zafarbenie pokožky alebo očí, tmavý moč, bledá stolica, svrbenie kože a poruchy trávenia. Pri výskyte týchto symptómov je potrebné vyhľadať lekára a absolvovať vyšetrenie pečeňových enzýmov, ktoré sú súčasťou preventívnych prehliadok dospelých.

Na udržanie zdravej pečene počas leta odporúča Bendová piť dostatok vody, jesť pravidelne a ľahko, vyhýbať sa alkoholu, dopriať si pohyb a kvalitný spánok. „Ak už má pacient diagnostikovanú poruchu pečene a chystá sa na dovolenku, mal by si dať pred cestou skontrolovať pečeňové testy, zabezpečiť si dostatok liekov, dbať na hydratáciu a vyhýbať sa nadmernému slneniu aj nevhodnej strave. Vhodné je plánovať aktivity ráno alebo podvečer, keď sú teploty nižšie,“ uzatvára lekárka.

Viac k osobe: Jana Bendová