BRATISLAVA 13. júna (WBN/PR) – Stevia Rebaudiana Bertoni či ako ju poznáme my – Stévia cukrová je rastlinka vysoká asi 60 centimetrov. Pochádza z oblasti medzi Paraguajom a Brazíliou, kde jej liečivé účinky na ľudský organizmus objavili už Starí Indiáni z kmeňa Guarani, ktorí si ňou sladili čaj Maté, ale používali ju aj na hojenie rán. Stéviu poznali už tisícročia pred nami a používali buď celé sušené lístky, alebo ich drvili. A to najmä preto, že sušená Stévia je sladšia než čerstvá.
Stévia za svoju sladkú chuť vďačí sladivým látkam – steviozidom, ktorých obsah je 4 až 20% čistej hmotnosti lístkov. Sladivosť Stévie závisí od spôsobu pestovania. Stévia však obsahuje aj chlorofyl, xantofyl, oligosacharidy, voľné uhľohydráty, aminokyseliny, saponíny, bielkoviny, vlákninu, ale aj rôzne éterické oleje, triesloviny, minerály ako vápnik, draslík, chróm, kobalt, železo, magnézium, mangán, fosfor, selén, kremík, zinok a vitamíny – C, A, B1, B2, B3, E, P a vitamín K.
Vďaka tomuto zloženiu pomáha Stévia stabilizovať hladinu cukru v krvi, je preto ideálna pre diabetikov. Pomáha aj pri obezite, ateroskleróze, podporuje trávenie a zabraňuje tvorbe žalúdočných vredov, normalizuje činnosť enzýmov v organizme, ktoré slúžia na látkovú výmenu, znižuje krvný tlak, ale aj hladinu cholesterolu, podporuje činnosť pečene, obnovuje elasticitu buniek, spomaľuje degeneráciu tkanív, znižuje únavu a chronický únavový syndróm, zlepšuje činnosť mozgu, zmierňuje bolesti hlavy, posilňuje imunitu, je výborným antioxidantom, lieči zápaly v ústnej dutine, slúži aj ako prevencia pred zubným kazom a pomáha pri rôznych kožných ochoreniach. To však nie je všetko, Stévia pomáha zmierňovať aj chuť na sladké, ale tlmí tiež chuť na tabak a alkohol.
Aj keď si Stéviu chránila paraguajská vláda, rozšírila sa do celého sveta. Najviac si ju obľúbili asi Japonci, ale aj Číňania, Kórejci, Thajci, Vietnamci. Stévia sa však dostala aj do USA, Izraela, Mexika a takmer všetkých európskych štátov.
Avšak o svoje miesto najmä v USA musela Stévia zabojovať. Lobing výrobcov cukru a syntetických sladidiel ako napríklad Aspartam bol silný. Našťastie, Európska komisia ustúpila a Stévia sa začína objavovať aj v potravinách a na domáce účely sa predáva aj na Slovensku, a to pod značkou Steviola® vo forme tabliet (Steviola® Tabs), tekutého sladidla (Steviola® Fluid), práškového koncentrátu (Steviola® Koncentrát) a sypkého stolového sladidla (Steviola® Sladidlo).
Steviola tabletky, rovnako ako aj ostatné produkty, sú 100% prírodným produktom zo Stévie. Sú až 35 krát sladšie ako cukor, ale zároveň majú až o 85% menej kalórií. Steviola tabletky sú ideálne na sladenie teplých nápojov, ako napríklad káva či čaj.
Steviola Fluid je tekuté sladidlo zo Stévie, ktoré je vhodné na varenie, pečenie, na sladenie ovocia i nápojov, šalátov, omáčok a všade tam, kde chcete nahradiť cukor.
Steviola Koncentrát je práškové sladidlo zo Stévie cukrovej. Stévia v takejto forme je ideálna na varenie, pečenie, zaváranie, na sladenie ovocia, nápojov. Produktmi zo Stévie môžete úplne nahradiť cukor.
Steviola Sladidlo je sypké sladidlo s obsahom Erytritolu, ktorý je, oproti iným cukrovým alkoholom ako sorbitol, maltitol, laktitol a izomalt, vysoko tolerovaný tráviacou sústavou. Je použiteľný vo všetkých receptoch ako náhrada cukru, a to 1:1. Viac info na www.steviacukrova.sk