Zástupcovia Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) tento týždeň otvorili centrum odborného vzdelávania a prípravy (COVaP) pre potravinárstvo na Harmincovej ulici v bratislavskej Dúbravke.
Komplexná rekonštrukcia
Vznikol tak priestor pre odborné pracoviská z viacerých objektov Strednej odbornej školy (SOŠ) gastronómie a hotelových služieb so sídlom na Farského ulici, ktoré sú koncentrované na jednom mieste. Projekt bol financovaný z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) 2014 – 2020. Výška nenávratného finančného príspevku je 3,2 milióna eur.
Potravinári na Slovensku by mali prísť o milióny eur, rozdávanie dotácií cez dotazníky sa má skončiť
Pred otvorením nového COVaP prešli komplexnou rekonštrukciou štyri podlažia budovy. V celom objekte vymenili rozvody kanalizácie a vody, ústredného kúrenia a elektroinštalácie. Súčasťou bola aj inštalácia sociálnych zariadení.
Moderné priestory aj vybavenie
„Stavebnými prácami sa vybudovali dve prevádzky v novom koncepte pekár/cukrár a mäsovýroba, ktoré majú svoje oddelené výrobné priestory so zázemím, skladmi a podobne,“ priblížila samospráva s tým, že celý objekt je zateplený, vrátane kompletnej výmeny okien, čím sa znížila energetická náročnosť objektu.
„Moderné priestory, ako aj vybavenie, prispejú k rozvoju pedagógov a priblížia vzdelávanie podmienkam podobným v podnikateľskom prostredí. Rovnako sa zlepší kvalita odborného vzdelávania, zvýši sa počet žiakov na praktickom vyučovaní a vytvoria sa priestory pre celoživotné vzdelávanie. Zároveň sa podporí inklúzia vďaka bezbariérovému prístupu a zvýši sa energetická efektívnosť,“ dodala štátna tajomníčka Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI SR) Barbora Lukáčová.