Vitamínový seriál: Strážme si imunitu s vitamínom C

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Citrón
Foto: Flickr.com

BRATISLAVA 22. septembra (WEBNOVINY) – Vitamín C je známy ako liek proti prechladnutiu, čo sa však dodnes nepotvrdilo. Je životne dôležitý pre tvorbu kolagénu – bielkoviny, ktorá je súčasťou zdravej kože, kostí, chrupaviek a ďasien a hrá dôležitú úlohu pri hojení rán i popálenín. Zúčastňuje sa aj na tvorbe noradrenalínu, ktorý reguluje tok krvi a sérotonínu, ktorý podporuje spánkové pochody.

Citróny pre námorníkov

Nedostatok vitamínu C môže spôsobiť zvýšenú únavnosť, stratu chuti do jedla a zvýšenú vnímavosť organizmu na infekcie. Pri závažnom a dlhotrvajúcom nedostatku dochádza ku skorbutu — ochoreniu, ktoré spôsobuje ochorenie ďasien, následné vypadávanie zubov a celkovú zmätenosť. Táto choroba bola celé desaťročia metlou námorníkov pri dlhých plavbách, keď nemali prístup k čerstvej zelenine a ovociu. Angličania to napokon vyriešili dodávkami citrónov, ktoré museli námorníci povinne cucať. Aj preto dostali prezývku limey.

Zeleninu a ovocie najlepšie surové

Na rozdiel od väčšiny živočíchov si človek vlastný vitamín C vytvárať nevie, preto potrebuje jeho pravidelný prísun v potrave. Ničí ho oxidácia, svetlo i vysoké teploty. Jeho najväčším zdrojom je teda surové ovocie a zelenina. Významné množstvo vitamínu C je v kapuste, citrusových plodoch, jahodách, čiernych ríbezliach, kivi či paprike.

Ovocie
Foto: SITA

Pre fajčiarov dvojnásobok

Potrebná denná dávka pre dospelého človeka je 50 až 70 miligramov. Obsahuje ju napríklad malý pomaranč, veľká broskyňa alebo jeden plod kivi. Fajčiari potrebujú tohto vitamínu najmenej dvojnásobnú dávku. V Slovenskej republike je odporúčaná denná dávka vitamínu C 75 až 90 miligramov. Stravu bohatú na ovocie a zeleninu spájajú so znížením rizika vzniku niektorých druhov rakoviny a srdcových chorôb, no stále nie je celkom jasné, akú úlohu pritom hrá práve vitamín C.

Pred nachladnutím či chrípkou nezachráni

Tvrdenie, že vysoká denná dávka céčka chráni pred nachladnutím alebo ho dokonca lieči, sa nikdy nedokázalo. Je pravda, že užívanie vitamínu C môže zmierniť závažnosť a trvanie niektorých symptómov, ale nemôže zabrániť možnosti nákazy. Obrovské dávky vitamínu C môžu u vnímavých ľudí viesť pri dlhodobom užívaní k tvorbe obličkových kameňov, ale i k bolestiam hlavy, poruchám spánku a žalúdočným ťažkostiam.

Vitamíny

* sú organické látky, ktoré sú dôležité pre fungovanie ľudského organizmu. Pomáhajú udržať rovnováhu metabolizmu v tele, sú nevyhnutné pre správnu funkciu orgánov, tkanív, svoj význam majú aj pri reprodukcii a raste.

* si všetky nedokáže ľudské telo vyrobiť samo, je potrebné ich prijímať v potrave.

* správne identifikoval až holandský úradný lekár Christian Eikman v roku 1896 počas svojho pobytu na Jáve, hoci o ich účinkoch sa vie už vyše dvesto rokov.

* sa delia na ropustné v tukoch (A,D,E,K,F) a rozpustné vo vode (P, B, C, H)

* dostali názov vďaka poľskému biochemikovi Kazimírovi Funkovi, ktorý tento termín začal používať v roku 1912. Podľa neho šlo o životne dôležité vitálne látky podobné zlúčeninám dusíka – amínom. Aj keď chcemickú podobu vyvrátili, názov sa ujal a v roku 1920 termíny vitamíny oficiálne prijali.

Informácie pochádzajú z knihy Jedlo ako jed, jedlo ako liek.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať