BRATISLAVA 15. mája (WebNoviny.sk) – Európske satelity zaznamenali náhlu zmenu v správaní sa jedného z najdôležitejších ľadovcov v Grónsku. V prvej dekáde 21. storočia bol Jakobshavn Isbrae najrýchlejšie sa pohybujúcim ľadovcom, keď v priebehu roka dokázal prejsť vzdialenosť 17 kilometrov.
Na svojej ceste do oceánu jeho predná časť ustupovala a stenčovala sa, pričom ročne stratila na výške až 20 metrov. Teraz je však všetko inak. Jakobshavn sa pohybuje oveľa pomalšie a jeho hlavná časť dokonca začala hrubnúť a predlžovať sa.
Časť ľadovca zrejme potopila Titanic
„Je to úplný obrat v jeho správaní a nikto to nepredpovedal,“ komentovala situáciu Anna Hoggová z univerzity v anglickom Leedse a britského Centre for Polar Observation and Modelling (CPOM).
„Otázkou teraz je, čo bude s Jakoshavnom ďalej? Je to len prestávka alebo zastavenie predchádzajúceho dynamického stenčovania sa?,“ dodala.
Na Mount Evereste sa pre globálne otepľovanie objavujú telá horolezcov, ktorí na hore zahynuli
Ľadovec sa nachádza v juhozápadnej časti Grónska. Známy je produkciou pôsobivých ľadovcových krýh, obrovských blokov ľadu, ktoré sa od neho odtrhli a plávajú dole fjordom do zálivu Disko Bay a ďalej smerom k Severnému Atlantiku. S veľkou pravdepodobnosťou parník Titanic narazil práve do obrovskej ľadovej kryhy, ktorá pochádzala z Jakobshavnu.
Voda topila ľadovec zospodu
Vedci sa o ľadovec zaujímajú najmä pre jeho úlohu akéhosi odtoku pre grónsku ľadovú pokrývku. Je kľúčovým kanálom pre export ľadu, ktorý môže následne zdvihnúť hladiny oceánov.
Rýchly tok ľadovca, jeho stenčovanie sa a ústup čelnej časti od polovice až po koniec prvého desaťročia 21. storočia spôsobila pravdepodobne teplá oceánska voda z Disko Bay, ktorá sa dostala do fjordu a pôsobila na ľadovec zospodu.
Zmena správania sa ľadovca súvisí podľa vedcov s veľmi chladným počasím v roku 2013. To mohlo viesť k menšiemu množstvu roztopenej vody z ľadovca, čo mohlo obmedziť mechanizmus cirkulácie, vďaka ktorému prúdi teplá oceánska voda smerom k Jakobshavnu.
Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.com.