BRATISLAVA 24. mája (WEBNOVINY) – Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre skúmala vďaka peniazom z eurofondov už takmer zabudnuté plodiny, ktoré by mohli zlepšiť zdravotný stav slovenského obyvateľstva.
Vedecký tím univerzity skúmal technologické postupy pestovania, spracovania a využívania produktov z menej známych plodín – moruše čiernej, mišpule nemeckej, špaldy či rôznych druhov tekvíc.
Výskum biopotravín, ktoré sa vyrábajú ekologicky
Rektor univerzity Peter Bielik hovorí, že je potrebné zaoberať sa naďalej výskumom biopotravín, ktoré dokážeme vyrábať ekologicky a chemicky nezaťažujú organizmus človeka.
Navyše, ak si vieme na Slovensku sami vypestovať mnohé ovocné druhy a zabudnuté obilniny, ktoré vytlačili spotrebiteľské návyky a zmena životného štýlu. „Ak chceme zlepšiť zdravotný stav populácie, musíme sa zamerať na to, aby sme mali dostatok bezpečných, kvalitných a zdravotne vyhovujúcich potravín. Musíme hľadať alternatívy aj vzhľadom na globálne otepľovanie, klimatické zmeny, ktoré či chceme, či nechceme, nastúpia bez našej vôle,“ povedal rektor.
Vedci analyzovali plody, listy, kvety, peľ či semená plodín nielen ako potenciálnych surovín, ale aj zdroje biologicky aktívnych komponentov pre praktické využitie v agropotravinárstve, vo farmaceutike a v kozmetike.
,,Ekologické poľnohospodárstvo by malo byť takým druhom poľnohospodárstva, ktoré tieto netradičné produkty bude pre spracovateľský priemysel produkovať,“ uviedol rektor.
Univerzita získala peniaze z operačného programu
Na projekt Podpora inovácie technológií špeciálnych výrobkov biopotravín pre zdravú výživu ľudí získala univerzita nenávratný finančný príspevok 841-tisíc eur.
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre získala peniaze z operačného programu Výskum a vývoj. Agentúra Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre štrukturálne fondy EÚ schválila univerzite v rokoch 2007-2013 spolu deväť projektov vo výške 21,8 milióna eur, informuje hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák.