BRATISLAVA 16. mája (WEBNOVINY) – Potravinový trh v bratislavskej Starej tržnici v sobotu 17. mája opäť ponúkne sezónne dobroty i cudzokrajné špeciality. Na májovom trhu farmári ponúknu prvé jarné jahody, na pultoch bude ešte posledná špargľa v sezóne či tradičné produkty ako cestoviny, mäsové a mliečne výrobky.
ovinkou bude ponuka belgických pív, praliniek či gaufres – vaflí. Popri tradičnom potravinovom trhu v sobotu v tržnici otvoria aj školu varenia. Agentúru SITA o tom informovala Denisa Chylová z občianskeho združenia Aliancia Stará tržnica.
Varenie v teórii aj praxi
Stará tržnica sa v sobotu zapojí aj do projektu Food Revolution Day Slovakia, ktorý sa medzinárodné koná už po tretí rok. Slovensko sa do projektu zapája po druhý raz, u nás podujatie organizuje občianske združenie Jem iné. Okrem tradičného potravinového trhu Trh-Piac-Markt v sobotu v Starej tržnici otvoria aj edukačné centrum – teoretickú a praktickú školu varenia Jem iné.
Práve v sobotu bude mať škola varenia Deň otvorených dverí. Návštevníci sa budú môcť zoznámiť s jej zakladateľkami a budúcimi lektormi a nazrieť aj do plánovaného harmonogramu. Celý deň sa budú môcť ľudia zapojiť aj do otvorených ukážkových kurzov varenia. Sobotný potravinový trh ozvláštnia i športové aktivity, diskusie so zaujímavými hosťami či workshopy pre deti aj dospelých.
Zdravšie jedlo pre Slovákov
Projekt Food Revolution Day je výzvou pre školy, škôlky, organizácie, firmy, komunity i jedincov, aby v tento deň venovali pozornosť tomu, čo budú jesť a zdieľať svoje skúsenosti aj s ostatnými. Cieľom projektu, ktorý organizuje Food Revolution Foundation pod záštitou známeho televízneho kuchára Jamieho Olivera, je nadchnúť deti pre jedlo a pomôcť im vyznať sa v jedle a tým ich pripraviť na dlhý a zdravý život.
Food Revolution Day sa koná už v piatok 16. mája, keď si ľudia doma, v práci či deti v škole pripravia zdravšie jedlo. Žiaci si v tento deň prinesú do školy zdravšiu desiatu alebo zdravé suroviny a desiatu pripravia spoločne so svojimi spolužiakmi.
Učitelia môžu v tento deň pre deti pripraviť prednášku o jedle či vymyslieť hru na rozpoznávanie ovocia a zeleniny. Organizátori chcú aj od reštaurácií, aby v tento deň pripravili zdravšiu alternatívu ponúkaných jedál, využili pritom lokálne potraviny a zdieľali recepty na zdravé jedlo aj so svojimi zákazníkmi. Projekt bude v Bratislave pokračovať aj v sobotu 17. mája sprievodnými podujatiami v Starej tržnici.