'Nepriateľ štátu' žije v USA, Erdogan ho chce mať v Turecku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fethullah Gülen
Turecký kazateľ Fethullah Gülen. Foto: archívne, SITA/AP

Ankara 16. júla (WebNoviny.sk) – Turecká vláda kritizovala v sobotu Spojené štáty za to, že umožňujú žiť islamskému kazateľovi Fethullahovi Gülenovi v exile v krajine. Ankara Gülena obviňuje z toho, že stál za pokusom o prevrat z noci na sobotu, píše agentúra APA.

Krajina, ktorá poskytuje útočisko „vodcovi paralelného štátu“, nemôže byť považovaná za priateľa Turecka, uviedol turecký premiér Binali Yildirim na sobotňajšej tlačovej konferencii, informovali noviny Hürriyet na svojej webovej stránke.

Obrazom: Frakcia armády sa v Turecku pokúsila o štátny prevrat

Kazateľa obviňujú z rozvracania štátu

Gülen žije od roku 1999 v americkom štáte Pensylvánia v dobrovoľnom exile. Z Turecka emigroval po tom, ako naňho podali žalobu za údajne aktivity poškodzujúce štát. Vláda Gülena, niekdajšieho spojenca prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, obviňuje zo snahy rozvracať turecký štát budovaním „paralelných štruktúr“ v súdnictve, školstve, médiách a armáde, čo duchovný popiera.

„Nepoznám žiadnu krajinu, ktorá by stála za týmto mužom, týmto vodcom teroristickej bandy, obzvlášť po minulej noci. Krajina, ktorá stojí za týmto mužom, nemôže byť priateľom Turecka. Bolo by to dokonca nepriateľským činom voči Turecku,“ vyhlásil Yildirim.

Premiér nepriamo kritizoval USA, pretože podľa neho nechápu obavy, ktoré v súvislosti v Gülenom vyjadruje Turecko. „Museli sme za to zaplatiť vysokú cenu,“ povedal Yildirim. Turecko už Spojeným štátom vyjadrilo želanie, aby Gülena vydali. Sám Gülen obvinenia z Ankary „kategoricky“ odmietol a pokus o prevrat „čo najostrejšie“ odsúdil, dodáva APA.

Erdogan vyzval USA, aby vydali Gülena

Turecký prezident vyzval v sobotu Spojené štáty, aby Gülena vydali Turecku. Erdogan sa s apelom obrátil priamo na amerického prezidenta Baracka Obamu. Keď sú USA a Turecko skutočne strategickými partnermi, musí Obama konať, vyhlásil turecký líder vo večernom vystúpení pred davom stúpencov v Istanbule.

Turecký predstaviteľ, ktorý sa v súlade s vládnymi predpismi vyjadril pod podmienkou anonymity, podľa AP informoval, že Turecko „pripravuje oficiálnu žiadosť s podrobnými informáciami o Gülenovom zapletení do nelegálnych aktivít. Po minulej noci máme ďalšiu vec, ktorú môžeme pridať na už rozsiahly zoznam“.

Americký minister zahraničných vecí John Kerry predtým povedal, že USA zvážia žiadosť o vydanie Gülena, ak ju od Turecka dostanú. Zdôraznil však, že turecká strana bude musieť predložiť jasné dôkazy o jeho previneniach. Kerry na návšteve Luxemburska dodal, že USA sú proti akémukoľvek pokusu o zvrhnutie demokraticky zvoleného lídra – zmena musí prísť prostredníctvom postupu, ktorý je v súlade so zákonmi. Informácie priniesli agentúry AP a DPA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Fethullah GülenJohn Kerry