Holandsko chce trestať sexuálne obťažovanie detí na nete

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pocitac internet
Foto: ilustračné, Thinkstock

Brusel/Amsterdam 1. marca (WebNoviny.sk) – Holandský minister spravodlivosti Ard van der Steur požaduje, aby sa sexuálna internetová komunikácia s deťmi trestne stíhala rovnako ako sexuálne vydieranie detí a mladistvých. Informoval o tom spravodajský server DutchNews.nl.

Minister počas pondelňajšej rozpravy s poslancami holandského parlamentu vyjadril presvedčenie, že internetové chatovanie s deťmi na sexuálne témy by malo byť kvalifikované ako trestný čin.

Malo by sa tak stať v rámci pripravovanej novelizácie zákona týkajúceho sa trestných činov sexuálnej povahy. Nové úpravy by sa mali zamerať práve na nežiaduce sexuálne správanie v online prostredí, ako je zasielanie správ či obrázkov s jasnou sexuálnou tematikou (sexting) či s pornografickým obsahom.

Chystané legislatívne zmeny vznikli na základe spoločného výskumného programu Univerzity v Groningene a výskumného odboru holandského ministerstva spravodlivosti.

Sexuálna komunikácia s deťmi na internete ani sexuálne vydieranie či prenasledovanie detí a mladistvých v online prostredí nie sú v súčasnosti v Holandsku považované za trestné činy.

„Následky pre obete môžu byť hlboké a dlhotrvajúce,“ uvádza sa v správe holandskej vlády k tejto téme, ktorá varuje, že častá sexuálna komunikácia medzi dospelým a dieťaťom môže napokon viesť k rôznym formám zneužívania.

Modernizácia príslušného zákona má byť hotová na jeseň tohto roka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia