Obama navštívi Kubu, ako prvý prezident USA po 88 rokoch

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Obama a castro
Barack Obama a Raúl Castro absolvovali prvý rozhovor medzi štyrmi očami. Foto: SITA/AP

Washington 18. februára (WebNoviny.sk) – Americký prezident Barack Obama dnes oficiálne oznámil, že v marci spolu so svojou manželkou Michelle navštívi Kubu. Informovala o tom agentúra AP. Obama sa tak stane prvým šéfom Bieleho domu na Kube od roku 1928, keď tento karibský ostrovný štát navštívil 30. americký prezident Calvin Coolidge.

Podľa vlastných slov chce svojou návštevou Kuby podporiť súčasné snahy svojej administratívy o obnovenie vzťahov medzi oboma krajinami. Mala by tiež prispieť k zlepšeniu života obyvateľov Kuby. Prezident USA absolvuje krátku návštevu Kuby v dňoch 21. a 22. marca. V rámci rovnakej cesty tiež zavíta do Argentíny.

Zástupca poradcu pre národnú bezpečnosť Bieleho domu Ben Rhodes v tejto súvislosti zdôraznil, že napriek určitému pokroku pretrvávajú vo vzťahoch medzi Washingtonom a kubánskou komunistickou vládou stále „vážne názorové rozdiely“. Obama sa počas rokovaní s kubánskym prezidentom Raúlom Castrom chystá otvoriť aj citlivé otázky dodržiavania ľudských práv a politických slobôd. O Obamovej pripravovanej ceste na Kubu informovali už v noci nadnes nemenovaní predstavitelia jeho administratívy.

Obama a Raúl Castro sa koncom roka 2014 dohodli na normalizácii vzťahov medzi USA a Kubou, čo viedlo k oživeniu politických a hospodárskych stykov medzi oboma krajinami. Washington a Havana po viac ako 50 rokoch obojstranného napätia obnovili vlani v júli diplomatické styky. V uplynulých mesiacoch Spojené štáty uvoľnili niektoré obmedzenia voči Kube – americké podniky napríklad smú na ostrove zakladať pobočky. Obe krajiny už uzavreli aj dohodu o obnovení poštových služieb a pravidelného leteckého spojenia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack ObamaRaúl Castro