Patriarcha Kirill zavítal medzi polárnikov v Antarktíde

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Patriarcha Kirill
Foto: SITA/AP

Moskva 17. februára (WebNoviny.sk) – Patriarcha moskovský a celej Rusi Kirill sa po historickom stretnutí s pápežom Františkom na Kube, kde obaja najvyšší cirkevní predstavitelia podpísali spoločnú deklaráciu, sa dnes letecky presunul do Antarktídy.

Na výskumnej stanici na Ostrove kráľa Juraja sa stretol s ruskými vedeckými pracovníkmi, oznámila agentúra DPA s odvolaním sa na ruskú pravoslávnu cirkev. Duchovný Alexander Volkov pre agentúru TASS uviedol, že patriarcha Kirill plánuje v jedinom kostole ruskej pravoslávnej cirkvi v Antarktíde celebrovať omšu.

Piatkové stretnutie patriarchu Kirilla a pápeža Františka bolo vôbec prvou schôdzkou najvyšších predstaviteľov katolíckej a ruskej pravoslávnej cirkvi od schizmy v roku 1054.

Obe strany v spoločnom vyhlásení vyzvali na mier v Sýrii, Iraku a Ukrajine a apelovali aj na Európu, aby zachovala vernosť svojim kresťanským koreňom. Vyzvali veriacich, aby nedopustili vypuknutie novej svetovej vojny a apelovali na všetky strany zainteresované v konfliktoch, aby hľadali riešenie cestou rokovaní.

Pripomenuli tiež, že je nutné, aby medzinárodné spoločenstvo skoncovalo s terorizmom spoločnými koordinovanými a dobre uváženými krokmi.

V deklarácii vyjadrili aj smútok nad stratou jednoty kresťanstva a vyslovili nádej, že ich spoločné stretnutie povzbudí kresťanov na celom svete, aby sa modlili za plnú jednotu cirkví. „Aby boli jedno,“ píše sa vo vyhlásení. Ocenili a vyzdvihli však bezprecedentnú obrodu kresťanstva a oživenie viery v Rusku a mnohých východoeurópskych krajinách, kde desaťročia dominovali ateistické režimy.

Patriarcha a pápež pozdvihli svoj hlas i na obranu prenasledovaných kresťanov, ako aj prívržencov iných náboženských tradícií, ktoré sú vo svete, najmä na Blízkom východe a v severnej Afrike, obeťami občianskych vojen, chaosu a teroristického násilia. Patriarcha Kirill ukončí svoj pobyt v Latinskej Amerike 22. februára.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Patriarcha Kirill