Orlica Anička prišla o mláďa, jej príbeh sa končí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Orol
Foto: SITA/Ochrana dravcov na Slovensku

TATRANSKÁ ŠTRBA 9. júla (WebNoviny.sk) – Orlica Anička, ktorú už niekoľko rokov sledujú pracovníci Správy Tatranského národného parku (TANAP), prišla o svoje mláďa.

„Kolegovia sa vybrali fyzicky skontrolovať jej hniezdo, pretože spozorovali, že obaja rodičia sú dlhodobo vo vzduchu. Žiaľ, v hniezde našli len škrupinky, mláďatko sa orlici vyliahlo, ale bolo zabité, ťažko povedať, či to bola práca kuny, sovy či výra. Túto sezónu budú mať Anička s partnerom bez mláďatiek,“ povedal pre tlačovú agentúru SITA Pavol Majko, riaditeľ Správy TANAPu.

Cestou z Afriky jej odpadla vysielačka z chrbta

V minulosti mohli ochranári sledovať pohyb samičky orla krikľavého, ktorú nazvali Aničkou, pomocou miniatúrnej vysielačky umiestnenej na jej chrbte. Tá jej však v apríli pravdepodobne odpadla pri jej lete zo zimoviska v Afrike späť pod Tatry. Aktuálne ju tak ochranári pozorujú len ďalekohľadom.

Nepodarilo sa zrealizovať ani online prenosy z umelo vytvoreného hniezda, ktoré jej pripravili a kde už bola nachystaná aj kamera. „Anička si napokon vybrala iné hniezdo, a to po myšiakoch hôrnych,“ vysvetlil Majko.

Podľa jeho slov je tak čas na to, aby si sledovaná orlica oddýchla od návštev ochranárov. „Samozrejme, sporadicky ju budeme kontrolovať, pretože všetky hniezdiace páry orlov krikľavých evidujeme aj z titulu ochrany, no toto je už definitívna bodka za príbehom Aničky,“ dodal riaditeľ Správy TANAPu.

Sledovanie jej neuveriteľného putovania poskytlo unikátne informácie

Miniatúrnu solárnu vysielačku s hmotnosťou 30 gramov na chrbát orlice pracovníci Správy TANAPu umiestnili v auguste 2013. Vďaka nej vždy vedeli, kde sa presne Anička nachádzala a mohli sa dozvedieť zaujímavé údaje z jej života. Počas tohto obdobia absolvovala orlica trikrát náročnú púť do Južnej Afriky a späť.

Počas druhej zimy prekonala vzdušnou čiarou do Mozambiku rekordných 8400 km a zaletela takmer až k brehom Indického oceánu. Ochranári sa zhodujú na tom, že sledovanie jej neuveriteľného putovania medzi Liptovom a Južnou Afrikou poskytlo unikátne informácie zo života orla krikľavého.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie TANAP Tatranský národný park