Vysokoškoláci chcú koncepčnú zmenu, nie plátanie dier

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Prezident SR Andrej Kiska (uprostred) na valnom zhromaždení Študentskej rady vysokých škôl v Poprade. Poprad, 27. február 2016. Foto: SITA/Radoslav Maťaš

POPRAD 27. februára (WebNoviny.sk) – Systematické zmeny v školstve, no predovšetkým zmenu financovania vysokého školstva, požaduje Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ), ktorá sa v týchto dňoch schádza na svojom valnom zhromaždení v Poprade.

„Potrebujeme koncepčnú zmenu a nielen plátanie dier. Je potrebné začať vypracovaním systémového koncepčného dokumentu, v ktorom by sme sa zhodli na tom, ako vlastne chceme, aby vyzeralo vzdelávanie na Slovensku,“ uviedla dnes pre médiá predsedníčka rady Jana Šmelková. Spolu s ďalšími členmi rady rovnako vyzvala predovšetkým študentov, aby sa zúčastnili na budúcotýždňových voľbách do Národnej rady SR. „Stále operujeme s heslom, že študenti sú budúcnosťou tejto krajiny, snažíme sa volať k zodpovednosti a uvedomelosti hlavne študentov vysokých škôl, aby išli voliť,“ dodala.

Podľa Bálinta Lovásza, tajomníka rady pre vzťahy s verejnosťou, je problémom aj to, že študenti mlčia. „Študenti by mali byť základom zmien, vždy boli základom zmien, no momentálne sú menej aktívni,“ podotkol. Práve oni by podľa jeho slov mali stáť na strane zmeny, ktorá je v školstve potrebná. Za míľnik v školstve označil deklaráciu prijatú minulý týždeň, v ktorej školské organizácie vyjadrili svoje požiadavky v oblasti vysokého a regionálneho školstva.

„Chceme vyjadriť podporu všetkým aktivitám, ktoré smerujú k zlepšeniu školského prostredia, predovšetkým poukázať na potrebné zmeny a tlačiť politické elity a reprezentácie k tomu, aby nielen hovorili o prioritnom postavení školstva, ale aby aj konali. Napriek tomu, že sa hovorí o prioritnom postavení školstva, nie je prioritne postavené, ide do neho málo financií a nie je žiadna politická vôľa k zásadným zmenám.“ povedal.

Ako ďalší problém označil, že na Slovensku je zároveň veľa vysokých škôl. Podľa členov rady je dôležité podporovať kvalitné školy a tie menej kvalitné by bolo možno potrebné zrušiť. „Potrebujeme zmenu financovania vysokého školstva, máme tu metodiku rozpisu štátnej dotácie verejným vysokým školám, ktorá podľa nás nie je dostatočne vhodne nastavená,“ upozornila na ďalší problém Šmelková.

Približne sedemdesiatka zástupcov všetkých vysokých škôl na Slovensku sa pod Tatrami zišla ešte v piatok, dnes sa s nimi stretol aj slovenský prezident Andrej Kiska, ktorým im vyjadril svoju podporu a vyzval ich, aby sa zapájali do celospoločenskej diskusie. „Diskutovali sme o vysokých školách, o ich úrovni, ich systéme financovania a padli ťažké otázky, ako zmeniť školstvo, zdravotníctvo, čo spraviť, aby napríklad mladí po skončení medicíny ostali na Slovensku,“ uviedol po stretnutí prezident.

Aj on potvrdil, že študentov najviac trápi kvalita vysokých škôl, čo vedie k tomu, že desiatky tisíc študentov odchádza študovať radšej do zahraničia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej Kiska