Obrazom: Učitelia štrajkujú, zatvorených škôl je vraj menej

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Plagáty informujúce o štrajku učiteľov na vchodových dverách zatvoreného Gymnázia Metodova v prvý deň neobmedzeného štrajku učiteľov. Bratislava, 25. január 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 25. januára (WebNoviny.sk) – V pondelok sa začal štrajk učiteľov. Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov povedal, že ostalo zatvorených približne 300 škôl a ostatné nahlásené školy fungovali v obmedzenej prevádzke. Iniciatíva pritom podľa Crmomana vychádzala z čísel, ktoré im nahlásili priamo školy.

Do pondelka sa na štrajk pritom registrovalo na internetovej stránke iniciatívy 11 454 učiteľov zo 731 škôl. Školy, ktoré sú zatvorené, o tom informujú na svojej internetovej stránke, prípadne by o tom mali rodičov informovať triedni učitelia ich detí. Učitelia vyšli aj do ulíc Bratislavy, na demonštrácii sa zúčastnilo približne 1500 ľudí. Dav sa stretol najprv na Námestí SNP a postupne sa presunul pred budovu parlamentu.

Ministerstvo školstva tvrdí, že zatvorených bolo 179 škôl, čo je z celkového počtu vyše 6700 škôl a školských zariadení 2,66 percenta. Na brífingu o tom informoval šéf rezortu Juraj Draxler.

Podľa jeho informácií 6969 zamestnancov bolo na pondelok odhlásených zo zdravotnej poisťovne pre štrajk. Najviac zatvorených škôl – 43, čo predstavuje sedem percent, bolo v Bratislavskom kraji. Najmenej ich bolo v Prešovskom kraji, kde zatvorili štyri školy – čo je 0,3 percenta. Na 13 školách bolo podľa jeho informácií riaditeľské voľno.

Ministerstvo školstva pri počte zatvorených škôl vychádzalo z čísel od okresných školských úradov, ktoré im v pondelok poskytli o 14:00.

Obrazom: Štrajk učiteľov

Draxler tvrdí, že ho mrzí načasovanie akcie a to, že k nej dochádza po kontinuálnom zvyšovaní platov učiteľov, pričom dnes sú už nad 1000 eur v školách, kde sa platy hradia zo štátneho rozpočtu. Minister tiež pripomenul viacero opatrení rezortu pre učiteľov, ako napríklad zákaz prázdninového prepúšťania učiteľov, vytvorenie úradu na ochranu práv učiteľov či zníženie byrokracie na školách. Draxler tiež hovorí, že ministerstvo začalo s rozširovaním škôl a školských zariadení a zabezpečili príspevok na lyžiarske kurzy pre deti a na školy v prírode.

Minister tvrdí, že rešpektuje právo učiteľov na štrajk. Vláda však podľa neho nemôže zaviazať budúcu vládu niekoľko týždňov pred voľbami konkrétnymi opatreniami. Stále platí ponuka, aby sa učitelia podieľali na formovaní programového vyhlásenia vlády. Platy sa podľa neho budú zvyšovať, vrátane platov mladých pedagógov, kde je problém najvypuklejší. Ministerstvo pripravuje kľúčové dokumenty, aby po marci bol pripravený legislatívny návrh pre kontinuálne vzdelávanie. Poďakoval tiež učiteľom, ktorí ostali dnes v školách pri deťoch.

Štrajk učiteľov
Foto: SITA/Marko Erd

Požiadavky učiteľov

Slovenská komora učiteľov a tiež Iniciatíva slovenských učiteľov vládu žiadajú, aby legislatívnymi opatreniami zabezpečila zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od 1. januára 2016 o 140 eur. Od 1. januára 2017 následne žiadajú ďalšie zvýšenie o 90 eur.

Ďalšou požiadavkou je zvýšenie rozpočtov ministerstva školstva a ministerstva vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl didaktickými prostriedkami. Poslednou požiadavkou je, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch, ktorou by opätovne zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií, zrušila sedemročnú obmedzenú platnosť kreditov a obnovila možnosť získavať kredity za rozširujúce štúdium, štúdium v zahraničí a tvorivé aktivity. Súčasne by tiež novela zaviazala ministra školstva vytvoriť komisiu za účasti stavovských a profesijných organizácií v školstve, ktorá by komplexne prehodnotila systém kontinuálneho vzdelávania a zákon s prihliadnutím na analýzu súčasného stavu.

Predseda vlády Robert Fico povedal, že vláda SR plne rešpektuje právo učiteľov na štrajk, aj keď iniciatíva časti učiteľov vyvoláva veľa právnych otázok a má silný politický a predvolebný kontext. Zároveň však oznámil, že vzhľadom na zvýšenie platov učiteľov o takmer 50 percent počas jeho dvoch vlád a vzhľadom na to, že legislatívny proces pre toto volebné obdobie je uzavretý, vláda pre učiteľov do 5. marca už viac urobiť nemôže.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Juraj DraxlerRobert FicoVladimír Crmoman
Firmy a inštitúcie MŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SRVláda SR