Chardonnay sa pestuje všade na zemeguli, snáď s výnimkou Južného pólu. Každý ambiciózny vinár má pocit, že svetu ukáže, ako má vyzerať ten správny chardonnay, ako bude odzrkadlovať terroir a konkurovať slávnemu burgundskému. Výsledkom úporného snaženia je jednak to, že chardonnay dostanete úplne všade a potom aj to, že najčastejšie je to podpriemerné víno s nadpriemernou cenou. Niet divu, že vznikla skupina konzumentov s anglickou skratkou ABC, ktorá znamená Anything But Chardonnay, čiže „Dajte mi čokoľvek, len nie chardonnay“. Táto situácia na trhu s vínom trvá už dobrých 30 rokov a prejavuje sa rovnako v Amerike ako aj v strednej Európe. Akurát v poslednom desaťročí sa zdá, že na dráhu univerzálne pestovanej a dostupnej odrody pomaly nastupuje aj sauvignon blanc. Skúsenejší konzumenti vyhľadávajú sauvignon blanc už dlhšie, lebo to nie je nič nové, široká verejnosť si naň postupne zvyká. Predsa len, jeho charakteristická vôňa a chuť nemusia osloviť každého. Arómy sauvignon blancu sa vyskytujú v spektre od zelených, trávových, po citrusové, egrešové a broskyňové. Víno vie mať odpornú vôňu zelenej papriky, ak sa pestovalo v príliš chladnej klíme. Prezreté hrozno z príliš teplých oblastí dáva zasa mdlé víno s neidentifikovateľnou neutrálnou arómou.
Dnes sa rozoznávajú vo vínach z odrody sauvignon blanc dva výrazné štýly. Sauvignon blanc francúzskeho typu je decentný, novozélandský typ je expresívny. Pôvodným teritóriom pre pestovanie tejto odrody sú francúzske oblasti Bordeaux a Sancerre. V Bordeaux sa pestuje v prímorskej klíme a používa sa na výrobu suchých vín alebo v cuvée s odrodou semillion aj v slávnych botritických sladkých vínach apelácií Sauternes a Barsac. Najdrahšia fľaša bieleho, ktorá bola kedy predaná, je Château d’Yquem 1811 v cene 75 000 libier. V tomto sladkom víne je 50% odrody sauvignon blanc. Vína zo Sancerre sú známe širokou paletou exotických citrusových vôní, vyváženosťou kyselín a cukrov a schopnosťou vyzrievať donekonečna.
V Sancerre, na hornom toku rieky Loiry, sa robia úplne iné vína, charakteristické čerstvosťou, ľahkosťou a eleganciou. Najznámejšia apelácia je tu Sancerre, nablízku sú však ešte ďalšie dve sauvignonové – Pouilly Fumé a maličká Menetou-Salon. Veľká väčšina vín zo Sancerre a jeho satelitov sú svieže, voňavé a suché. Najlepšie sa pijú mladé. Dá sa tu však nájsť aj víno, ktoré vyzrievalo v dubových sudoch a je určené na dlhodobé zrenie. Tieto vína bývajú veľmi komplexné, suché, ale nie kyslé, chuťovo prevažuje hroznová ovocnosť nad tanínmi z dreva. Veľmi zaujímavé vína, škoda, že také zriedkavé. Miestni zvyknú podávať sauvignon s kozím syrom, ktorého sa v regióne vyrába veľké množstvo. Vyznávajú zásadu, že k mladým syrom sa pije mladé víno a k tým vyzretým staršie. Funguje to dokonale.
Nový Zéland sa dostal na svetovú scénu výrobcov sauvignon blancu ako blesk z jasného neba. Desať rokov od vysadenia prvých vinohradov sa konzumenti vína po celom svete naučili, že najlepší sauvignon blanc pochádza z oblasti Marlborough a spoznali kultové vinárstva Cloudy bay či Villa Maria. Francúzski enológovia z Univerzity v Bordeaux vo svojich výskumoch potvrdili dokonalú súhru pôdy a klímy pre pestovanie sauvignon blancu na severe Južného ostrova Nového Zélandu. Medzi kľúčové faktory patrí štrkovitá pôda a extrémne vysoká úroveň slnečného svitu, pričom celková klíma nie je príliš horúca, lebo je ochladzovaná oceánom. Výsledkom sú vína plné citrusových, egrešových a ovocných vôní s kyselinami udržujúcimi ich čerstvosť. Sú vynikajúce na konzumáciu do dvoch rokov po zbere, čím skorej tým lepšie. Tejto filozofii prispôsobili novozélandskí vinári všetko, vrátane používania skrutkovacích uzáverov fliaš, ktoré majú udržať čerstvý charakter vín čo najdlhšie.
Ak niekto vznesie námietku o tom, že predsa aj iné sauvignon blancy sú vynikajúce, môžem k tomu dodať iba toľko, že za tými dvomi, spomenutými vyššie, sú určite vína z Čile, ktoré sú akousi ozvenou novozélandských a juhoafrické, ktoré zasa pripomínajú francúzske vzory. Stredoeurópske pokusy vyznievajú veľmi rozpačito.Slovenskí vinári majú veľkú snahu o kvalitný sauvignon blanc, ale výsledkov, ktoré sa dajú piť, je málo. Navyše, každý ročník s týmto vínom je iný a preto neexistuje spoľahlivý dodávateľ pitného sauvignon blancu, ktorý by uspel s týmto vínom každý rok. Sami vinári vedia, že sauvignon blanc je náročná odroda a veľa záleží na správnej zrelosti hrozna, aby sa podarilo vyrobiť kvalitné víno, odrodovo charakteristické. Hrozno nesmie byť ani nezrelé, ani prezreté. Preteky o čo najvyššiu cukornatosť v tomto prípade vôbec nemajú opodstatnenie.
Veľa pokusov o sauvignon blanc je možné nájsť v Taliansku, v oblasti Alto Adige alebo aj na Morave, hlavne v okolí Znojma. Rakúšania sú veľmi hrdí na svoj sauvignon blanc zo Štajerska a pravidelne v Grazi organizujú o tejto odrode medzinárodné sympóziá. Niežeby im to nejak veľmi pomohlo, ale snažia sa. Moje doporučenie pri výbere sauvignon blancu je postupovať v nasledovnom poradí: Sancerre, Nový Zéland, Čile, Južná Afrika. Ostatné je čisté zúfalstvo.