PRAHA 15. apríla (WEBNOVINY) – Medzi aktérmi veľkej medzinárodnej krasokorčuliarskej exhibície s názvom „Nebeské hrany“, ktorá bude v piatok a v sobotu (15. a 16. mája) v Prahe, je aj 47-ročný Bratislavčan Jozef Sabovčík, bronzový medailista zo ZOH 1984 v Sarajeve a dvojnásobný majster Európy v súťaži mužov. Hoci krasokorčuliarovi, ktorý ako prvý na svete skočil na oficiálnej súťaži štvoritý skok, roky pribúdajú, stále na klziskách odvážne skáče saltá. Aj pri exhibíciách, na ktorých mnohokrát vystupoval v úlohe rockera na korčuliach.
„Jazdil som na veľa extra tvrdých vecí, ale teraz už musím počúvať svoje telo. Už mám strach, aby som si niečo neurobil, keď na ľade robím vylomeniny,“ citoval český denník Sport slová Jozefa Sabovčíka, ktorý exhibície zbožňuje. Bývalý šesťnásobný majster Československa ich ročne zvládne aj tridsať a už dávno nespomína, že pôvodne chcel ako 40-ročný s aktívnym krasokorčuľovaním nadobro skončiť.
„Rozprávali sme sa o tom s Brianom Boitanom, ktorý je presne v takom istom veku ako ja. Exhibície jazdíme preto, že máme možnosti. Bolo by škoda povedať organizátorom nie,“ tvrdil odchovanec bratislavského krasokorčuľovania, ktorý je pri tomto športe už tri desaťročia.
„Medzi rockovými spevákmi mám veľa kamarátov. Oni môžu spievať až dovtedy, kým sa dokážu dostať na pódium. Ale v našom prípade je to trochu iné,“ pokračoval Jozef Sabovčík, ktorý priznal, že pre neho korčuľovanie pred divákmi je stále ako droga. Preto nedokáže s týmto športom prestať. Navyše, doma v Salt Lake City trénuje 25 chlapcov a dievčat od 8 rokov do 18 rokov.
„Občas musím byť na ľade už o šiestej ráno a strávim na ňom celý deň. Ale keď mi telo pošepká, aby som si vlastný tréning radšej odpustil, tak to urobím. A manko dobehnem na ďalší deň, keď sa cítim lepšie.“
https://www.youtube.com/watch?v=rihaukG9Tsg
Milovník piva, varí ho sám
Jozef Sabovčík v rozhovore pre denník Sport tiež prezradil, že jeho obľúbeným nápojom je pivo. „Veľmi rád mám čierne, ktoré je trochu sladké. Keďže v Utahu podobné som nemohol zohnať, manželka mi kúpila potrebné zariadenie, aby som si ho mohol variť doma. V jednej várke uvarím 22 litrov piva, na ktoré mám v pivnici aj špeciálnu chladničku. Robím si svetlé, červené i čierne,“ pasoval sa do pozície pivného majstra Jozef Sabovčík. Suroviny na výrobu zlatého moku vie kúpiť v obchode, recepty na výrobu hľadá na internete. „Na internete je veľa receptov. Aj na české pivo. Našiel som recept aj na Staropramen. Tak uvidím, čo z toho bude,“ pokračoval Jozef Sabovčík, ktorý si doma robí aj likéry podľa talianskej receptúry.
Možno raz bude mať vlastnú značku piva podľa jeho celosvetovo známej prezývke „Jumping Joe.“ „Je to moje hobby, ktoré môže človek vypiť. A najlepšie na tom je, že si môžem vyrobiť také silné pivo, aké len chcem. Moje najsilnejšie malo 9,5 percenta alkoholu. Z takého si dáte iba trochu a máte dosť,“ dodal Jozef Sabovčík.