SNS chce zaviesť prepitné ako osobitnú zložku mzdy zamestnanca. Poslanci z klubu Slovenská národná strana (SNS) Roman Michelko, Adam Lučanský, Andrej Danko a Rudolf Huliak navrhujú novelu Zákonníka práce, ktorej cieľom je zvýšenie transparentnosti a spriehľadnenie systému odmeňovania v sektoroch gastronómie a hotelierstva, ako aj zvýšenie objemu finančných prostriedkov predmetných dane a sociálnych odvodov.
Osobitná zložka mzdy zamestnanca
Legislatívny návrh zavádza legálnu definíciu prepitného ako osobitnej zložky mzdy zamestnanca. V prípade schválenia poslancami Národnej rady SR, zákon začne platiť dňom jeho vyhlásenia.
V súčasnosti prepitné, ktoré zamestnanec dostane od zamestnávateľa, podlieha daňovému a odvodovému zaťaženiu, čo často vedie k tomu, že prepitné nie je priznané alebo je vyplatené neoficiálnou cestou.
Zamestnať sa v gastre bude jednoduchšie. Povinnosť získavania osvedčení o odbornej spôsobilosti pre pracovníkov sa zmení
„Návrh zákona znižuje daňové zaťaženie prepitného, čo môže motivovať zamestnávateľov k tomu, aby legálne priznávali a vyplácali prepitné zamestnancom,“ uvádzajú predkladatelia zákona. Zákon tiež zavádza povinnosť uvádzať prepitné na pokladničných blokoch, čím sa zabezpečí lepšia evidencia týchto platieb.
Nová povinnosť zamestnávateľa
Zamestnávateľ bude po novom povinný prepitné vyplácať zamestnancom a to najneskôr do konca kalendárneho mesiaca, v ktorom bolo prepitné prijaté. Návrh zákona tiež umožňuje zamestnávateľovi prijať interný predpis, ktorý upraví mechanizmus rozdeľovania prepitného podľa špecifík jednotlivých prevádzok.
Hoteliersva a gastra sa odchod pracovníkov do predčasného dôchodku veľmi nedotkol, naďalej chýbajú tisíce pracovníkov
Predkladatelia očakávajú, že zníženie daňového a odvodového zaťaženia prepitného zlepší pracovné podmienky zamestnancov v sektore gastronómie a hotelierstva a zvýši objem príjmov v štátnom rozpočte.