Českí politici reagujú na voľby, toto prajú Slovensku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bohuslav sobotka
Zľava: Predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka a predseda vlády SR Robert Fico počas spoločnej tlačovej konferencie. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 6. marca (WebNoviny.sk) – Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zagratuloval Robertovi Ficovi k víťazstvu v parlamentných voľbách. Za celkom výnimočné v moderných slovenských dejinách označil to, že Smer-SD zvíťazil štvrtýkrát po sebe. Ako ďalej český premiér uviedol na svojom facebookovom profile, Ficovi praje veľa síl, šťastia, ale tiež zodpovedných partnerov v povolebnom vyjednávaní.

Sobotka v statuse pripustil, že vzhľadom na veľké stranícke roztrieštenie nového slovenského parlamentu nebudú rokovania o novej vláde vôbec jednoduché. „Prial by som preto Slovensku, aby malo čo najskôr silnú a stabilnú vládu, s ktorou budeme môcť aj naďalej tesne spolupracovať ako najbližší sused i partner v EÚ a Visegrádskej štvorke,“ píše Sobotka. Práve ČR momentálne V4 predsedá.

Sobotka tiež pripomenul, že nová slovenská vláda bude od polovice roka predsedať Rade EÚ a ČR je pripravená Slovensko v jeho predsedníckej úlohe významne podporovať. „Česko a Slovensko sú dobrými susedmi, ktorých tradične spájajú úzke a priateľské väzby a vysoká miera vzájomnej dôvery. Naše vzťahy sú v rámci súčasnej Európy naozaj nadštandardné a verím, že v tom budeme pokračovať aj s ďalšou slovenskou vládou,“ uzavrel Sobotka.

Obrazom: Parlamentné voľby 2016

Predseda opozičnej ODS Petr Fiala na Facebooku zagratuloval Richardovi Sulíkovi a SaS k ich „výbornému výsledku“. Píše, že SaS aj OĽaNO-NOVA sú ich partnerskou stranou vo frakcii Európskych konzervatívcov a reformistov. „Nám blízke slovenské strany výrazne posilnili, a to je dobre,“ píše Fiala s tým, že volebné výsledky ukazujú, že sa končí jedna éra dominantného vládnuceho ľavicového Smeru.

„Slovensku prajem politickú stabilitu a zostavenie silnej vládnej koalície, aj keď je z povolebného rozloženia jasné, že to nebude ľahké,“ dodal ďalej šéf ODS. V statuse tvrdí, že vládna stabilita Slovenska je i v záujme ČR, hlavne pre nadchádzajúce slovenské predsedníctvo v Rade EÚ, ktoré bude musieť riešiť migračnú krízu aj dôsledky britského referenda o zotrvaní v EÚ. Varovaním pre celú Európu je podľa Fialu úspech extrémistickej Kotlebovej strany. „Nesmieme dopustiť, aby sa niečo také opakovalo aj u nás,“ uzavrel Fiala.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Bohuslav Sobotka