BUKUREŠŤ 8. februára (WebNoviny.sk) – Rumunskí vedci vyskúmali, že jesť čerstvý sneh, ktorý nenapadol dávnejšie ako pred dvanástimi hodinami, by malo byť zdravotne nezávadné.
Kvalita snehu sa časom zhoršuje
Postupom času sa však kvalita snehu zhoršuje a po dvoch dňoch môže byť už jeho konzumácia vyslovene nebezpečná. O výskume, ktorý vykonali v rumunskom Sedmohradsku, informovala vo štvrtok tlačová agentúra AP. Zásadný rozdiel je podľa rumunských vedcov aj v správaní sa snehu v rozdielnych mínusových teplotách.
Zo súťaže krásy vylúčili dvanásť tiav za použitie botoxu
Tím vedcov pod vedením Istvána Máthého nazbieral v parku a na križovatke v meste Miercurea Ciuc vzorky snehu, ktoré následne umiestnil do hermeticky uzavretých nádob a sledoval, čo sa bude diať – predovšetkým, ako sa v snehových vzorkách bude dariť baktériám a pliesňam.
Najbezpečnejší je januárový sneh
Pri porovnaní priemerných ročných teplôt vedci po skončení experimentu skonštatovali, že ďaleko najbezpečnejšie je jesť sneh v januári, keďže už v tom februárovom sa baktérie šíria štyrikrát rýchlejšie.
„V úplne čerstvom snehu je veľmi málo baktérií. Ale po dvoch dňoch sú ich tam už desiatky,“ opisuje svoje zistenia Máthé. K experimentu ho podľa vlastných slov inšpirovalo, keď videl vlastné deti, ako jedia sneh. „Niežeby som komukoľvek odporúčal jesť sneh. Iba hovorím, že ak ho trochu zjete, neochoriete,“ povedal rumunský vedec.