Premenlivé letné počasie komplikuje žatvu, štvrtina úrody na Slovensku stále čaká na zber

Kým vlani bola žatva k 1. augustu takmer ukončená, tento rok je ešte štvrtina úrody nezožatá.
Počasie, obilie
Foto: SITA/AP

Tohtoročnú žatvu na Slovensku výrazne ovplyvňuje premenlivé počasie. Po extrémnom suchu zo začiatku leta prišli zrážky a ochladenie, ktoré síce pomohli jesenným plodinám, no letným – obiliu a repke – znižujú kvalitu. Kým vlani bola žatva k 1. augustu takmer ukončená, tento rok je ešte štvrtina úrody nezožatá.

Zastavenie žatvy na Liptove

Poľnohospodári musia často čakať na lepšie počasie, aby mohli pokračovať v zbere. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK)Jana Holéciová. Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu je intenzita pôdneho sucha už len v Above, Zemplíne a Košickej kotline, v povrchovej vrstve je bez rizika sucha takmer celé územie.

Aktuálne je na Slovensku pokosených 71 % hustosiatych obilnín a 78 % repky olejnej. V niektorých oblastiach, ako je Trnavská tabuľa, je žatva prakticky ukončená, no na Záhorí je pozberaných len 52 % obilnín. Na Liptove daždivé počasie žatvu úplne zastavilo.

Zníženie kvality obilia

Vlhkosť obilia je stále vysoká, okolo 18 % a viac. Štandardne sa chodí na žatvu pri vlhkosti 14-15 %, takže čakáme na zlepšenie počasia a pravidelne meriame vlhkosť obilia, aby sme ho doslova ukradli z poľa. Jačmeň už máme pokosený, ale s repkou a pšenicou sme ešte naplno vôbec nezačali. Dokonca predpokladám, že na Liptove tieto dve plodiny ešte nikto nekosil,“ uviedol podpredseda SPPK Miroslav Štefček.

Vlhkosť znižuje kvalitu obilia a repky, čím dlhšie prší, tým viac rastie riziko nižšej kvality zrna. „Momentálne máme obavu, či vôbec bude naša pšenica hodnotená ako potravinárska. V úvode leta sme to predpokladali, no vtedy sme tu toľko zrážok nemali,“ dodal Štefček.

SPPK očakáva priemerné úrody hustosiatych obilnín, no každým dňom čakania sa zhoršuje stav porastov a klesá ich kvalita. Aktuálne počasie môže pomôcť jesenným plodinám, najbližšie týždne ukážu, či úrody dosiahnu úroveň minulých rokov.

Viac k osobe: Jana HoléciováMiroslav Štefček
Firmy a inštitúcie: SPPK Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora