Pestovatelia jahôd otvorili polia pre zberačov na viac ako 30 miestach na južnom Slovensku. Napriek vysokej inflácii sa ceny tohtoročnej úrody zvýšili mierne.
Keďže časť ovocia nedokážu pestovatelia pre chýbajúce množstvo brigádnikov včas pozbierať, tento rok im budú v sadoch pomáhať aj Ukrajinci.
Jahody budú zbierať na konci ich dozrievania, kedy je na poliach menej zákazníkov. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová v tlačovej správe.
Čo najviac pozbierať
„Našim cieľom je pozbierať čo najviac úrody. Kvalitné slovenské jahody svojou autentickou chuťou a vôňou vysoko prevyšujú dovozové plody, ktoré sa k nám vozia nezrelé a sú oproti našim plodom aj o dosť tvrdšie. Vzhľadom na benefity slovenských jahôd, vynaloženú ľudskú prácu a finančnú náročnosť pestovania ich nesmieme nechať zhniť na jahodoviskách“, uviedol predseda Ovocinárskej únie Slovenska Marián Varga.
Zdražovanie sa prejavilo aj v nákladoch na pestovanie jahôd, ktoré stúpli zhruba o päť až 10 percent. Pestovatelia počas sezóny pre zabezpečenie kvalitnej úrody používajú protimrazovú ochranu, ktorá ich počas tejto jari vyšla na 3,5 milióna eur.
Rovnako im stúpli aj ďalšie vstupy, ako ceny energií, vody, pohonných hmôt, hnojív či slamy, ktorá sa kladie pod jahodové trsy. Pestovatelia preto prispôsobili aj ceny pre spotrebiteľov, ktoré zvýšili približne o 5 percent oproti minulému roku.
Slovenskí ovocinári
Slovenskí ovocinári v tomto roku pestujú jahody približne na 200 hektároch. Spotreba jahôd sa za posledné roky drží na jednom kilograme na obyvateľa za rok.
Keďže v roku 2009 tento priemer vychádzal na dve kilogramy na obyvateľa, pestovatelia chcú záujem o jahody zvyšovať.