Vedci identifikovali signál, ktorý spôsobuje, že korene rastlín v tvrdých pôdach ďalej nerastú. Prišli tiež na to, že po jeho „vypnutí“ korene rástli ďalej.
Tento objav môže pomôcť rastlinám rásť aj v tých najkomplikovanejších pôdach.
Kľúčový je etylén
Medzinárodný tím viedli vedci z anglickej University of Nottingham a čínskej univerzity Ťiao-tchung.
Do výskumu sa zapojili vedci z deviatich univerzít so sídlom v Európe, Číne a USA, ktorí integrujú odborné vedomosti z oblastí rastlín, pôdy, matematiky a bio-zobrazovania.
Nové riešenie nedostatku vody - pôda, ktorá sa sama zavlažuje
Zistili, že za procesom stojí etylén, ktorý zapríčiňuje zastavenie rastu koreňa v tvrdej pôde. Po tom, ako „vypli“ tento signál, korene boli schopné ďalej rásť a preraziť tvrdú pôdu.
Svoje zistenia publikovali v žurnále Science.
Pozitívne správy pre poľnohospodárov
Hutné pôdy predstavujú jednu z hlavných výziev pre moderné poľnohospodárstvo. Zastavenie rastu koreňov znamená zníženie výnosu plodín o viac ako 50 percent a teda výrazné ročné straty.
Európa má približne 33 miliónov hektárov pôdy náchylnej na zhutňovanie, čo je najviac na svete. Zhutnenie pôdy spôsobuje zníženie prieniku koreňov a absorpcie vody a živín.
Až doteraz však nikto neozrejmil mechanizmus súvisiaci s reakciami koreňov, i keď je jeho dôležitosť pre poľnohospodárstvo a svetovú potravinovú bezpečnosť skutočne veľká.
Počiatok vesmírneho poľnohospodárstva? Vedci skúmajú možnosti pestovania plodín na Marse
„Pochopenie, ako korene prenikajú tvrdými pôdami má obrovské uplatnenie v poľnohospodárstve. Tieto poznatky budú kľúčové pre šľachtenie nových plodín odolných voči zhutňovaniu pôdy,“ uviedol spoluautorom novej štúdie Malcolm Bennett.
Nové možnosti
Zároveň doplnil, že zistenia jeho tímu otvárajú nové možnosti pre výber plodín odolných voči takýmto pôdam.
Pri výskume využili skenery röntgenovej počítačovej tomografie dostupné v University of Nottingham. Vďaka nim získali vizuálny obraz o tom, ako korene rastlín reagovali na zhutnenú pôdu.
V obchodoch a reštauráciách sa zrejme čoskoro stretnete so žltým múčnym červom. Aké sú jeho benefity
„Pred týmto výskumom sme predpokladali, že tvrdosť pôdy zabraňuje koreňom v ich hlbšom raste. S využitím vizuálnych podkladov sme zistili, že korene dokázali rásť v hutných pôdach po vypnutí etylénového signálu,“ povedal vedec Sacha Mooney z University of Nottingham.
Dodal, že ho zistenia nadchli. „Potenciál pre nové rastliny, ktoré dokážu rásť hlbšie a zachytiť doteraz nedosiahnuteľné zdroje, je skutočne úžasný,“ vyhlásil.