Hubárska sezóna je v plnom prúde a lesy sú plné hubárov, a aj tých neskúsených. Viacerí používajú rôzne aplikácie, ktoré im majú pomôcť rozpoznávať jedlé hríby od jedovatých. Ako informovala TV Joj vo svojej reportáži zverejnenej na stránke Noviny.sk, stačí však málo a môže sa to vypomstiť.
Ján Kuchárik a jeho syn chodia na huby celé roky a poznajú ich veľmi dobre. „Muchotrávku zelenú, keď bude väčšia, tak si ju môže neznalý pomýliť s bedľou vysokou, ktorá je smrteľne jedovatá,“ upozorňuje Kuchárik.
Treba sa poradiť s odborníkom
Preto sa spolu s televíziou rozhodol vyskúšať priamo v teréne viacero aplikácií. „Aplikácia vyhodnotila muchotrávku zelenú ako bedľu vysokú. Na tom by sme sa riadne oklamali. Osemdesiat percent nám vyhodnotila dobre. Treba sa ale radšej po príchode domov poradiť s odborníkom,“ hovorí Kuchárik s tým, že sa nedá spoľahnúť len podľa obrázka. Sám ju tiež ochutnal, či neštípe.
Hlavná hubárska sezóna sa podľa mykológa začne čoskoro, pozor však na nejedlé a jedovaté huby
IT špecialista Ondrej Macko zase uviedol, že on by sa na aplikácie neposliehal. „Tu ide o život. Rozpoznávanie húb je komplikované,“ dodáva.
V telefóne sa nedá zistiť chuť
V Malinovej pri Prievidzi preto ľudí každoročne vzdelávajú v rámci hubárskej výstavy, kde je približne 150 až 170 druhov húb. Ľudia sa ich môžu dotknúť a uvidia aj, aký je rozdiel medzi jedlým a nejedlým hríbom.
V konečnom dôsledku sa však hubári riadia iba svojimi skúsenosťami a zmyslami. „V telefóne sa nedá zistiť vôňa, ani chuť,“ povedal mykológ Pavol Remiaš.