Aktuálna cukrovarnícka kampaň na Slovensku sa ukazuje ako extrémne náročná. Výrazné výkyvy počasia komplikujú zber, odvoz a spracovanie cukrovej repy, čo vyvoláva obavy medzi producentmi cukru.
Informovala o tom Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) s tým, že cukrovary sa snažia udržať potravinovú sebestačnosť vo vertikále cukrová repa – cukor, no čelia viacerým výzvam.
Situáciu komplikuje horšia kvalita repy
„Táto kampaň bude náročná vzhľadom na horšiu kvalitu repy, ktorá počas septembrových dažďov začala hniť. Takáto repa veľmi zle vplýva na plynulosť výrobu cukru v cukrovaroch. Je možné, že práve z tohto dôvodu nebudeme vedieť spracovať celé množstvo repy, lebo sa to jednoducho nebude technicky dať,“ opísal situáciu Michal Abelovič, predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku a predstavenstva Považského cukru, a.s.
Slovensko je sebestačné vo výrobe cukru. Fico ho bude naďalej chrániť pred dovozom z Ukrajiny (video+foto)
SPPK doplnila, že súčasná situácia zároveň spomalila vyorávanie repy z približne 23 500 ha a taktiež aj produkciu cukru, pričom kampane sú oveľa náročnejšie ako v minulosti. Problémy posilnili aj škodcovia, ako hraboše, ktoré spôsobujú poškodenie repy.
Situáciu komplikujú aj požiadavky Európskej komisie
„Sektor výroby cukru čelí dopadom klimatických zmien. Už aj u nás sa rozširujú atypické ochorenia a škodcovia, ktorí majú pôvod najmä v južných krajinách Európy. Dokonca niektoré európske krajiny kvôli škodcom hovoria už aj o výpadkoch v produkcii repy. Riešením sú jej nové vyšľachtené odrody, ktoré môžu byť odolnejšie voči dôsledkom klimatických zmien,“ vysvetlil Adrián Šedivý, konateľ Slovenských cukrovarov s.r.o. v Seredi.
Slovenské cukrovary bojujú o prežitie, pre rozhodnutie Bruselu o zrušení kvót mnohé z nich zanikli
Podľa SPPK, situáciu komplikujú aj požiadavky Európskej komisie na redukciu prípravkov na ochranu rastlín, čo obmedzuje možnosti ochrany pred škodcami.
„Aj napriek náročnej sezóne plánujú producenti cukru udržať sebestačnosť a predpokladajú produkciu na úrovni 180 000 ton, čo by malo postačovať na pokrytie potrieb Slovenska. Výroba cukru zostáva strategicky dôležitá vďaka úspešnej vertikále cukrová repa-cukor, ktorá dlhodobo dosahuje viac ako 100% sebestačnosť,“ uzavrela komora.