Koninu obsahovala každá 20. vzorka produktu z hovädziny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kone
Foto: SITA/AP

BRUSEL 16. apríla (WEBNOVINY) – Európska komisia v utorok zverejnila výsledky rozsiahlych kontrol, v rámci ktorých s pomocou analýzy DNA otestovala tisícky produktov z hovädzieho mäsa.

Až takmer v každej dvadsiatej vzorke pritom inšpektori našli stopy konského mäsa.

Celkovo uskutočnili kontrolóri viac ako 4000 testov. Až v 193 prípadoch pritom preukázali, že do hovädziny výrobcovia zamiešali aj koninu. V percentuálnom vyjadrení ide o 4,55 percenta prípadov.

Komisia však vo svojich záveroch uvádza, že nájdené konské mäso spravidla nepredstavuje pre spotrebiteľov zdravotné riziko. „Dnešné zistenia potvrdili, že ide o problém potravinárskeho podvodu, nie potravinovej bezpečnosti,“ uviedol komisár EÚ pre zdravie Tonio Borg.

Celoeurópsky škandál s konským mäsom prepukol v polovici januára v Británii a Írsku, keď tamojšia potravinová inšpekcia našla stopy konského mäsa v mrazených hovädzích hamburgeroch. Podozrenie, že výrobcovia namiesto hovädziny používali koňacinu, sa následne potvrdilo vo viacerých ďalších krajinách EÚ vrátane Slovenska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať