BRATISLAVA 7. mája (WBN/PR) – Na Štrbskom Plese sa skončil v Grand Hoteli Kempinski High Tatras samit trojice prezidentov Vyšehradskej skupiny. Štátnici strávili dva dni v prostredí našich veľhôr ubytovaní v citlivo rekonštruovanom hoteli s viac ako 100 ročnou tradíciou. Samit V4 aj celý pobyt štátnikov sa zaobišli bez komplikácií. „Vážime si, že Grand Hotel Kempinski High Tatras mohol hostiť takéto podujatie na najvyššej úrovni a som hrdý na tím zamestnancov, že sme dokázali vzácnym hosťom ponúknuť služby na špičkovej úrovni,“ uviedol predseda predstavenstva Best Hotel Properties, a.s. Branislav Babík.
Prezidenti prichádzali do hotela v sobotu ráno, kde ich vítali tradičným chlebom a soľou. Na izbe luxusného apartmánu čakal hostí darček v podobe ozdobnej valašky a výpravnej knihy Legenda Grand Hotel Kempinski High Tatras.
V sobotu delegácie absolvovali obed na pozvanie prezidenta Slovenskej republiky pána Ivana Gašparoviča. Ako aperitív sa podávala hruškovica. Predjedlom bola pečená kačacia pečienka s brioškou, rebarborovo – octovou redukciou a hroznovým sirupom Verjus. Polievkou bolo hovädzie consomé s domácimi rezancami. Hlavný chod pripravili v Grand restaurant grilované bravčové karé s varenými baby zemiakmi a grilovanou zeleninou. Na záver sa ako dezert podávala gaštanová symfónia s tmavou čokoládou zavŕšená Karpatským brandy Exclusive ako digestifom. Na využitie lokálnych surovín dozeral vedúci Grand restaurant Gabriel Kocák. „Je to samozrejme trochu tréma pripravovať jedlá pre takýchto exkluzívnych hostí, ale ani prehnaná sebadôvera nie je na mieste. Veril som však, že delegácie budú spokojné a som rád, že to tak aj skutočne bolo,“ povedal Kocák.
Pre vzácnych hostí bol pripravený najvyšší štandard. Ubytovaní boli v luxusných apartmánoch a k dispozícii boli prezidentom aj prvým dámam štyria maséri – dvaja muži a dve ženy. Zároveň ostalo Zion spa Grand hotelu Kempinski High Tatras otvorené až do jednej hodiny v noci, aby sa mohli zrelaxovať po náročnom a dlhom programe.
Nedeľné menu bolo opäť gastronomickým zážitkom, kedy bolo hosťom ponúknuté ako predjedlo Carpaccio z údených kačacích pŕs s korenenou rucollou, filetkami z pomaranča a malinovo-balsamicovým vinaigrette. Po bažantej polievke s mäsovými knedlíčkami nasledoval ako hlavný chod filet z hovädzej sviečkovice s pašírovanou čerstvou špargľou a holandskou omáčkou doplnené mladými zamiakmi. Na záver si prezidentské páry pochutili na čokoládovej tortičke so zázvorom a kumquatovo-vanilkovým ragout. Aperitívom bola borovička, na záver sa podávala Demänovka horká.
Prezidentské páry mali pripravený aj exkluzívny výber vín o ktorý sa postarali head someliér Best Hotel Properties, a.s., Jean-Daniel Angibaud a someliér Hotela Kempinski River Park Rastislav Šuták. Zvolili iba slovenské vína od rôznych výrobcov. Hosťom ponúkli v sobotu Riesling výber z hrozna Château Belá 2006, Pinot Noir výber z hrozna Natural Domin & Kušický 2007 a Kempinski Pálava slamové Elesko 2008. „Prezidentom imponoval najmä Pinot Noir a Pálava,“ priblížil Jean-Daniel Angibaud, podľa ktorého slovenské vína dokazujú, že sú vhodné aj na takto významné podujatia.
K nedeľnému obedu hosťom ponúkli Devín bobuľový výber 2009 Roman Janoušek, Cabernet Sauvignon Rosé 2011 Mrva & Stanko, Dunaj výber z hrozna 2009 Igor Blaho a Tokajský výber 6 putňový 2002 Macík Winery. Podľa slov someliéra Kempinski Hotela River Park Rastislava Šutáka bol výber vína zvolený tak, aby reprezentoval starú, ale aj novú slovenskú vinársku školu. Prezidenti ocenili aj novo vyšľachtené odrody Devín a Dunaj.
Delegácie prezidentov nemali na hotel žiadne špeciálne požiadavky, okrem bezpečnosti, ktorá bola zabezpečená v spolupráci s Úradom pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií SR. „Možno ako zaujímavosť by som spomenul, že požiadavka pána prezidenta Gašparoviča bola na zabezpečenie slovenského piva Topvar do minibaru, či prevoz špeciálneho mramorového stola na plenárne zasadanie z Bratislavy, kde sme stôl museli rozobrať na štyri časti, aby sa vôbec dal previezť,“ prezradil Branislav Babík. Nad rámec požiadaviek delegácií bolo podľa Babíka zabezpečiť čo najviac surovín od lokálnych dodávateľov a prezentovať iba slovenské vína a destiláty. „Dokonca aj kytice pre pre prvé dámy a celá kvetinová výzdoba počas samitu bola od lokálneho dodávateľa a spĺňala aj tie najnáročnejšie požiadavky,“ dodal.
Pre Best Hotel Properties a hotely Kempinski na Slovensku to bolo v krátkej dobe už druhé významné podujatie na najvyššej štátnickej úrovni, ktoré bolo bez problémov zvládnuté. Začiatkom apríla bratislavský Hotel Kempinski River Park hostil medzinárodnú bezpečnostnú konferenciu GLOBSEC 2012 s účasťou prezidentov, premiérov a ministrov a tento víkend samit prezidentov V4 v Grand Hoteli Kempinski High Tatras. „Myslím, že aj dvojicou týchto podujatí sme dokázali, že naše hotely nielen dokážu zvládnuť takéto – na prípravu a protokol náročné podujatia, ale že ich dokážu zvládnuť na špičkovej úrovni,“ uzavrel Babík.
Spoločnosť Best Hotel Properties a.s. (BHP) je jednou z najväčších hotelierskych spoločností svojho druhu v strednej a východnej Európe so základným imaním 350,25 miliónov eur a majetkom vo výške 463 miliónov eur k 31.12.2011. Do portfólia hotelov BHP okrem luxusného päťhviezdičkového hotela Baltschug Kempinski v Moskve patrí aj bratislavský hotel Crowne Plaza, Kempinski Hotel River Park, Grand Hotel Kempinski High Tatras na Štrbskom Plese, moskovský Hotel Kadashevskaya a reštaurácia Buddha – Bar v Prahe. Akcie BHP sú kótované na paralelnom trhu Burzy cenných papierov v Bratislave.