V Lige majstrov sa hrá osemfinále, PSG privíta Chelsea

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Trofej, LM, žreb
Trofej pre víťaza Ligy majstrov. Foto: SITA/AP

PARÍŽ/LISABON 16. februára (WebNoviny.sk) – Dvoma prvými stretnutiami osemfinále futbalovej Ligy majstrov odštartuje v utorok jarná vyraďovacia fáza súťaže, ktorá vyvrcholí 28. mája finálovým duelom na milánskom štadióne San Siro. Paríž St. Germain privíta na svojej pôde v Parku princov hráčov anglického klubu FC Chelsea, v druhom súbežne hranom zápase nastúpi portugalská Benfica Lisabon proti ruskému šampiónovi Zenitu Petrohrad.

PSG a Chelsea čelia proti sebe vo vyraďovacej fáze LM tretiu sezónu za sebou, čím sa z nich pomaly stávajú tradiční súperi. Merania síl medzi týmito rivalmi boli zakaždým vyrovnané, úspešnejšie mužstvo vždy postúpilo až vďaka vyššiemu počtu gólov strelených na ihrisku súpera.

V minuloročnom osemfinále sa zrodili dve remízy – 1:1 v Paríži, 2:2 po predĺžení v Londýne. Rok predtým vo štvrťfinále triumfovali Parížania v úvodnom dueli 3:1, v odvete dokázali Londýnčania odpovedať víťazstvom 2:0 a postúpili medzi najlepšie štyri tímy. Obidva kluby na seba narazili aj v skupinovej fáze LM v sezóne 2004/2005, Chelsea vtedy v Paríži zvíťazila 3:0, na Stamford Bridge sa zrodila bezgólová remíza.

Program utorňajších prvých stretnutí osemfinále futbalovej Ligy majstrov

* oba zápasy sa začnú o 20.45 h SEČ, odvety sa hrajú v stredu 9. marca

Paríž St. Germain (Fr.) – FC Chelsea (Angl.), rozhoduje: Velasco Carballo (Šp.)

Benfica Lisabon (Portug.) – Zenit Petrohrad (Rus.), rozhoduje: Rocchi (Tal.)

PSG ťahá rekordnú sériu v Ligue 1

Mužstvo z mesta pod Eiffelovkou, ktoré skončilo v základnej A-skupine druhé za Realom Madrid, v generálke na LM remizovalo v sobotňajšom zápase 26. kola najvyššej francúzskej dlhodobej súťaže Ligue 1 na svojom trávniku s hráčmi Lille 0:0. Parížsky veľkoklub predĺžil rekordnú šnúru bez prehry v najvyššej francúzskej súťaži už na tridsaťpäť zápasov.

„Chelsea je veľký klub v pohárovej Európe aj v Anglicku, takže ak v osemfinále Ligy majstrov čelíte Chelsea, čelíte jednému z najlepších tímov. Viem, o čom hovorím. Zažili sme to minulý rok aj pred dvoma rokmi,“ cituje britský The Telegraph slová kormidelníka parížskeho mužstva Laurenta Blanca. Trénerskému štábu PSG nebude k dispozícii zranený argentínsky stredopoliar Javier Pastore, otázny je štart holandského obrancu Gregoryho Van der Wiela a Taliana Marca Verrattiho. „Bolo by veľké riziko, keby Pastore a Verratti nastúpili. Musíme myslieť aj na zvyšok sezóny. Prvý zápas je dôležitý, ale ešte bude aj odveta,“ doplnil Blanc pre agentúru AFP.

Z úplne iného dôvodu nenastúpi pravý bek Serge Aurier. Reprezentanta Pobrežia Slonoviny suspendovali za vulgárnu kritiku trénera Laurenta Blanca a niektorých spoluhráčov na sociálnej sieti. Dvadsaťtriročný Aurier označil kouča za „teploša“ a dokonca neváhal farbisto opísať, ako údajne orálne uspokojuje Ibrahimoviča. Di María je podľa neho „klaun“. Video sa objavilo na webe, autor sa zaň ospravedlnil, ale disciplinárnemu trestu neujde.

Video: PSG remizoval s Lille a predĺžil svoju rekordnú šnúru bez prehry

Londýnska Chelsea po miernych počiatočných problémoch napokon postúpila z G-skupiny ako jej víťaz. Úradujúci anglický majster od decembrového odchodu portugalského trénera Josého Mourinha neprehral v 12 súťažných dueloch za sebou. V jedenástich sedel na lavičke „The Blues“ staronový kouč Guus Hiddink, pričom až šesť duelov pod vedením 69-ročného Holanďana sa skončilo nerozhodným výsledkom.

Držiteľ „ušatej trofeje“ z roku 2012, ktorý v sobotu zdolal v ligovom dueli Newcastle United vysoko 5:1, môže v prípade postupu cez PSG dosiahnuť štvrťfinále štvrtýkrát za ostatných šesť rokov. Londýnčanom v utorok nepomôže zranený francúzsky stopér Kurt Zouma, a pravdepodobne ani jeho spoluhráč z obrany John Terry.

„Za favorita dvojzápasu považujem tím PSG. Súper má dobré mužstvo, ktoré ťahá rekordnú sériu bez prehry. V Paríži musíme nastúpiť sebavedomo,“ vyhlásil podľa Tribal Football Hiddink. Tomu sa príliš nepozdáva, že jeho zverenci museli hrať duel Premier League v sobotu. „Keď vás v utorok čaká stretnutie v pohárovej Európe, ligový duel by ste mali hrať v piatok. Väčšina lekárov vám potvrdí, že hráči by mali mať na regeneráciu viac času,“ doplnil Hiddink.

Video: Chelsea v sobotu zdolala ‚straky‘ hladko 5:1

Súboj Benfica – Zenit nemá favorita

Ak chce Benfica Lisabon postúpiť prvýkrát za ostatné štyri roky do štvrťfinále, musí zdolať ruský Zenit Petrohrad, v ktorom pôsobí portugalský tréner André Villas-Boas a trio niekdajších „lisabonských orlov“ – Axel Witsel, Javi García a Ezequiel Garay. Prvý krok medzi osem najlepších mužstiev starého kontinentu môže najúspešnejší portugalský klub urobiť v utorňajšom domácom stretnutí na Estádio da Luz.

Niekdajší obranca Benficy aj Zenitu Fernando Meira nevidí medzi súpermi favorita. „Benfica ukázala v poslednom čase v portugalskej lige veľký progres. Dosiahla viacero triumfov v sérii. Jej hráči sú v dobrej forme. Výhodou Zenitu je osoba trénera Andrého Villasa-Boasa. Dokonale pozná portugalskú futbalovú scénu. V tejto konfrontácii je naozaj veľmi ťažké určiť favorita,“ cituje ruská agentúra TASS slová 37-ročného rodáka z Guimaraesa. Obaja súperi sa doteraz v Lige majstrov stretli štyrikrát. Až v troch prípadoch sa z víťazstva tešilo ruské mužstvo.

Benfica v piatok podľahla v lige odvekému rivalovi FC Porto (1:2). Zenit je zatiaľ v prípravnom období pred začiatkom jarnej časti ruskej najvyššej súťaže, ktoré si spestril účinkovaním v Atlantickom pohári. „Momentálne môžem vysloviť spokojnosť s tým, ako sme pripravení po fyzickej stránke. Zápasy s Benficou však budú o niečom inom ako prípravné stretnutia,“ vyhlásil pre oficiálnu klubovú stránku lodivod Zenitu Villas-Boas. Ten v minulosti čelil Benfice ako tréner Porta a Coimbry dovedna sedemkrát. Na konte má štyri víťazstvá a tri prehry. Odvetné stretnutia v Londýne a Petrohrade sú na programe v stredu 9. marca.

Video: Benfica v generálke na Ligu majstrov podľahla rivalovi z Porta

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe André Villas-BoasGuus HiddinkJohn Terry