Baška skončil v prvej etape pretekov Okolo Chorvátska piaty

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Erik Baška
Momentálne je 21-ročný talent slovenskej cyklistiky členom českého kontinentálneho tímu AWT GreenWay, kde je lídrom na špurtérske závery. Foto: facebook.com/UECUnionEuropeenneDeCyclism

VARAŽDÍN 19. apríla (WebNoviny.sk) – Slovák Erik Baška obsadil 5. miesto v utorkovej úvodnej etape na cyklistických pretekoch kategórie UCI 2.1 Okolo Chorvátska.

Jazdec tímu Tinkoff nestačil v technickom závere na Taliana Giacoma Nizzola z Treku-Segafredo, ktorý po 235,1 km zdolal v cieli vo Varaždíne hviezdneho britského šprintéra tímu Dimension Data Marka Cavendisha. Tretieho klasifikovali Belgičana Timothyho Duponta (Verandas Willems). Ďalší slovenskí cyklisti v drese Tinkoff Juraj Sagan a Michael Kolář obsadili 35., resp. 93. pozíciu s rovnakým časom ako víťazný Nizzolo.

Baška síce v etape skončil najvyššie spomedzi pretekárov do 23 rokov, ale v ďalšej etape si na seba neoblečie biely dres pre lídra súťaže mladých cyklistov. Predstihol ho napokon Rus Alexej Kurbatov, ktorý získal bonusovú sekundu na šprintérskej prémii a finišoval v pelotóne. S Tinkoffom je v Chorvátsku aj slovenský športový riaditeľ Ján Valach.

V prvej polovici etapy sa nič vážnejšie neudialo, vpredu sa nachádzal štvorčlenný únik v zložení Guillaume Boivin, Guy Sagiv (obaja Cycling Academy), Alexej Kurbatov (RusVelo) a Matej Drinovec (Adria Mobil), ktorý si rýchlo vypracoval desaťminútový náskok.

Po jedinej vrchárskej prémii 35 km pred cieľom to skúsil Boivin a pokračoval sám. Napokon to vzdal 4 km pred páskou a začali sa tvoriť šprintérske vláčiky. V technickom závere sa najlepšie zorientoval Nizzolo a zdolal najväčšiu hviezdu pretekov Cavendisha. V stredu je na programe 2. etapa z Národného parku Plitvice s cieľom v letovisku Split a dĺžkou 240 km.

Výsledky – Okolo Chorvátska 2016:

1. etapa (Osijek – Varaždín, 235,1 km): 1. Giacomo Nizzolo (Tal.) Trek-Segafredo 5:27:47 h, 2. Mark Cavendish (V. Brit.) Dimension Data, 3. Timothy Dupont (Belg.) Verandas Willems, 4. Christopher Opie (V. Brit.) One Pro Cycling, 5. Erik Baška (SR) Tinkoff, 6. Coen Vermeltfoort (Hol.) Cyclingteam Join’s-De Rijke,… 35. Juraj Sagan, 93. Michael Kolář (obaja SR) obaja Tinkoff – všetci rovnaký čas ako víťaz

Poradie po 1. etape: 1. Giacomo Nizzolo (Tal.) Trek-Segafredo 5:27:37 h, 2. Mark Cavendish (V. Brit.) Dimension Data +4 s, 3. Timothy Dupont (Belg.) Verandas Willems +6, 4. Alexej Kurbatov (Rus.) RusVelo +9, 5. Christopher Opie (V. Brit.) One Pro Cycling, 6. Erik Baška,… 36. Juraj Sagan, 94. Michael Kolář (všetci SR) všetci Tinkoff – všetci +10

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Erik BaškaJán ValachJuraj SaganMark CavendishMichael Kolář