Miláno, hlavné mesto módy a dizajnu, je tiež mestom bohatým na históriu a kulinárske tradície. Pri návšteve Milána sa naskytá množstvo aktivít, od prehliadok architektonických pamiatok až po ochutnávky miestnych špecialít. Nižšie sa pozrieme na hlavné atrakcie a gastronómiu, ktoré by si nemal/a pri návšteve prehliadnuť.
Objavuj čaro Milána
Katedrála Duomo di Milano je pravdepodobne najznámejšou pamiatkou Milána. Tento gotický chrám nie je len duchovným centrom mesta, ale aj umeleckým a architektonickým skvostom. Stavba sa začala v 14. storočí a jej dokončenie trvalo viac ako 500 rokov. Katedrála je známa svojimi detailnými fasádami, viac ako 3 400 sochami a nádhernými vitrážami. Návštevníci môžu vystúpiť na strechu, odkiaľ sa naskytajú dychberúce výhľady na Miláno a Alpy.
Foto: ilustračné, https://www.gettyimages.com
Galéria Vittorio Emanuele II je jednou z najstarších nákupných arkád na svete a pravdepodobne najkrajšou v Taliansku. Spája Piazza del Duomo a Piazza della Scala a je domovom luxusných obchodov, reštaurácií a kaviarní. Jej impozantná sklenená strecha a mozaikové podlahy tvoria úchvatné pozadie pre popoludňajšiu prechádzku alebo kávu.
Santa Maria delle Grazie & Posledná večera. Tento kostol a dominikánsky kláštor je známy najmä tým, že tu Leonardo da Vinci namaľoval jedno zo svojich najslávnejších diel, Poslednú večeru. Tento monumentálny obraz je umiestnený na stene jedálne a je považovaný za majstrovské dielo renesančného umenia. Prehliadka je povinná a vyžaduje si rezerváciu s dostatočným predstihom.
Foto: ilustračné, https://www.gettyimages.com
Hrad Sforzesco bol kedysi sídlom milánskych vojvodov a dnes je to rozsiahly komplex, kde nájdeš niekoľko múzeí a umeleckých zbierok. Obklopený krásnymi parkami a záhradami je ideálnym miestom pre popoludňajší oddych a kultúru. Jeho múzeá hostia diela od Michelangela až po Rembrandta.
Ochutnaj lokálne špeciality
Risotto alla Milanese je ikonickým milánskym jedlom, ktoré si získalo srdcia nielen Talianov. Tento bohatý a krémový pokrm je ochutený šafránom, čo mu dodáva jeho charakteristickú žltú farbu a jemnú chuť. Často sa podáva ako predjedlo alebo ako doplnok k hlavným jedlám.
Foto: ilustračné, https://www.gettyimages.com
Ossobuco je ďalšou milánskou špecialitou pochádzajúcou z lombardskej kuchyne a pozostváva z priečne rozrezaných teľacích stehien dusených so zeleninou, bielym vínom a vývarom. Tradične sa podáva s rizotom alla milanese alebo polentou, a je ideálnym pokrmom v chladnejších mesiacoch.
Foto: ilustračné, https://www.gettyimages.com
Milánska piadina (alebo len piadina) je tradičný taliansky plochý chlieb, podobný tortille alebo pite, ktorý pochádza z regiónu Emilia-Romagna. Piadina sa pripravuje z jednoduchého cesta z múky, vody, soli, a niekedy pridaného sadla alebo olivového oleja. Po vypracovaní sa cesto rozvaľká na tenké placky, ktoré sa potom rýchlo pečú na horúcej platni alebo panvici. Môže byť plnená čímkoľvek.
Okús tradíciu aperitivo
Ak si ešte nezažil/a tento kúsok talianskej kultúry, priprav sa na to, že si ho zamiluješ. Aperitivo je talianska tradícia nápojov a občerstvenia. Je to okamih dňa, približne medzi 17:00 a 20:00, keď sa ľudia stretávajú, aby sa spoločne zbavili celodenných starostí pri nápoji a jedle.
Doslovne slovo pochádza zo slovesa „otvárať“ a malo slúžiť ako chvíľa na otvorenie chuti na večeru. Mnohé rôzne európske kultúry majú niečo podobné – Francúzi milujú malý aperitív a predjedlo, Španieli si vychutnávajú tapas, ktoré ich zasýtia pred večerou, Portugalci majú petiscos. A Taliani? Majú aperitivo.
Aperitivo má teraz rôzne podoby a veľkosti, môže to byť len niekoľko chuťoviek podávaných k pivu, alebo to môže byť aperitivo podávané formou bufetu s klasickým spritzom. Nech sa podáva akokoľvek, slúži na spríjemnenie dňa.
Spritz aperol drink in Milan overlooking Piazza Duomo