Pozvi svoje chuťové poháriky na vianočnú cestu okolo sveta! Objav fascinujúcu paletu tradičných vianočných jedál, ktoré odrážajú bohatú kultúrnu rozmanitosť a historické tradície rôznych krajín. Od britského Christmas pudingu smörgåsbordu po Panettone z Talianska.
Anglicko
Francúzsko
Vo Francúzsku sa počas Vianoc podávajú jedlá, ktoré odrážajú bohatú a rafinovanú gastronomickú kultúru krajiny. Začína sa to už pri predjedle, kde foie gras, jemná paštéta z husacej alebo kačacej pečene a čerstvé ústřice sú na stole nevyhnutnosťou. Hlavným chodom býva často pečená hus, alebo pečená morka s gaštanmi, doplnená o tradičné prílohy ako sú Gratin Dauphinois, zemiaky s cesnakom a smotanou. Neoddeliteľnou súčasťou francúzskeho vianočného menu je aj Bûche de Noël, čokoládový roládový koláč v tvare vianočného polena, ktorý je často zdobený marcipánom alebo cukrovými figúrkami.
Nemecko
Typickým nemeckým vianočným pokrmom je pečená hus s varenými, alebo pečenými zemiakmi a kapustou, či knedľou. Veľmi obľúbeným dezertom je tiež vianočná štóla, tradičný ovocný chlieb s marcipánom, ktorý sa podáva počas celého adventného obdobia. Perníky a rôzne vianočné pečivo, ako sú Lebkuchen (medovníky) a Spekulatius (korenené sušienky), sú tiež neoddeliteľnou súčasťou nemeckých Vianoc.
Taliansko
V Taliansku sú vianočné jedlá nesmierne rozmanité a odzrkadľujú bohatstvo regionálnych kulinárskych tradícií. Vianočná večera, známa ako La Vigilia, sa často začína s rybími pokrmami, vrátane rôznych druhov cestovín s morskými plodmi a tradičným opekaným úhorom Capitone. Významnou súčasťou talianskych Vianoc je Panettone a Pandoro – typické sladké vianočné chlebíčky plnené sušeným ovocím alebo jednoducho posypané práškovým cukrom. V niektorých oblastiach Talianska sa na Vianoce podáva aj bohatá mäsová pečienka, jahňacia alebo bravčova, s rôznymi prílohami. Tieto jedlá sa kombinujú s lokálnymi vínamy.
Španielsko
Vo Španielsku sa vianočné jedlá vyznačujú svojou rozmanitosťou, pričom každý región má svoje vlastné špeciálne pokrmy. Vianočné oslavy sa často začínajú s „Tapas“, rôznymi malými chuťovkami, ktoré môžu zahŕňať olivy, syry a šunku Jamón Ibérico. Obľúbená je aj polievka s plodmi mora. Hlavný chod predstavuje úhor, krevety a pečené ryby s prílohou z bielej špargle. V niektorých častiach Španielska sa podáva aj pečené jahňacie alebo bravčové mäso. Typickým dezertom je aj „Polvorones“ a „Turrones“, tradičné španielske vianočné sladkosti. Polvorones sú jemné, rozpadavé sušienky, zatiaľ čo Turrones sú nugátové tyčinky vyrobené z mandlí.
Kanada
V Kanade, kde kultúrna a kulinárska rozmanitosť je tak výrazná, sa vianočné stoly skladajú z pokrmov, ktoré odrážajú bohatú paletu vplyvov, od britských po francúzske. Typickým vianočným pokrmom je Tourtière, tradičný francúzsko-kanadský mäsový koláč, ktorý sa často podáva na Štedrý večer. V anglicky hovoriacich častiach Kanady je populárny pečený moriak alebo hus, servírovaný s rozličnými prílohami ako sú pečené zemiaky a kapusta. Nechýbajú ani sladkosti, ako je napríklad Christmas Pudding alebo Mince pies, ktoré sú dedičstvom britských tradícií.
Portugalsko
Typickým vianočným pokrmom je Bacalhau, solená treska, ktorá sa tradične pripravuje na Štedrý večer. Tento pokrm sa môže podávať so zemiakmi, cibuľou a vajcami. Ďalšou vianočnou špecialitou je Polvo, varená alebo pečená chobotnica, často podávaná s pikantným olivovým olejom a cesnakom. Súčasťou vianočného menu sú aj rôzne druhy sladkostí, ako je napríklad Bolo Rei, tradičný ovocný koláč – mazanec – s cukrovou polevou a kúskami kandizovaného ovocia. V niektorých rodinách sa na Vianoce podáva aj Leitão, pečené prasiatko.
Brazília
V Brazílii, kde kultúrne vplyvy sú tak rozmanité a bohaté, sú tradičné vianočné pokrmy skvelým odrazom tejto kultúrnej diverzity. Vianočné sviatky tu často sprevádza veľký, šťavnatý kura moriak. Ďalším populárnym vianočným jedlom je Farofa, bohatá a chrumkavá príloha vyrobená z maniokovej múky, ktorá sa mieša s rôznymi ingredienciami, ako je slanina, cibuľa, vajcia a niekedy aj ovocie. Brazílske Vianoce tiež nie sú kompletné bez Rabanada, sladkého pokrmu podobného francúzskym toastom, namáčaných vo vaječnej zmesi, vyprážaných a posypaných cukrom a škoricou.
Švédsko
V Švédsku sú tradičné vianočné pokrmy súčasťou tradície, známej ako „Julbord“, čo v preklade znamená „vianočný stôl“. Tento vianočný bufet zahŕňa širokú škálu jedál, kde dominujú ryby – slede, lososy a mäsové guličky. Tradičným pokrmom je aj Janssonovo pokušenie, zapekaný pokrm z tenkých zemiakových plátkov, ančovičiek a smotany. Na švédskom vianočnom stole nájdeme aj Julskinka, vianočnú šunku, ktorá sa tradične pečie s chrumkavou kôrkou a podáva s horčicovou glazúrou. Dezerty a sladkosti sú tiež dôležitou súčasťou švédskej kuchyne, medzi ktoré patria Pepparkakor – tenké zázvorové sušienky a Lussebullar – malé pečené buchtičky . Tieto pokrmy sa podávajú s tradičným vianočným nápojom, Glögg, ktorý je škandinávskou verziou vareného vína.
Grécko
Jedným z hlavných pokrmov jsú pečené jahňacie alebo bravčové mäso, ktoré má symbolizovaž hojnosť a pohostinnosť. V mnohých domácnostiach nájdete aj „Christopsomo“, doslova „Kristov chlieb“, ktorý predstavuje bohato zdobený chleb, pečený špeciálne na Vianoce a považovaný za obetný dar. Zo sladkostí sú typické „Melomakarona“ – medové sušienky obvykle posypané orechmi a „Kourabiedes“ – maslové sušienky posypané práškovým cukrom. Na stole nesmie chýbať koláč „Vasilopita“ do ktorého sa zvykne zapiecť minca a podľa tradície, komu sa podarí nájsť ju v jeho kúsku, má mať počas nasledujúceho roka šťastie.