Pikantné jedlá sú neodmysliteľnou súčasťou kulinárskych tradícií po celom svete. Od horúcich thajských špecialít až po mexické jedlá s výrazným korením. Prinášame ti zoznam jedál, ktoré sú ikonickými pre každú krajinu a taktiež ponúkajú výzvu pri jedení.
India
Indická kuchyňa je známa svojimi pikantnými a aromatickými curry. Phaal Curry je úplne odlišné od typických karí a jeho jedinečnosť tkvie v pikantnosti. Odborníci na pikantné jedlá ho označujú za „najpálivejšie karí na svete“, a to nie je prehnané tvrdenie. Keď porovnáme Phaal Curry s bežným indickým karí, rozdiel v intenzite pikantnosti je nesmierny. Na jeho prípravu sa využíva až sedem druhov čili papričiek, vrátane extrémne ostrých druhov ako Scotch Bonnet a Habaňero. Kuchári pri varení tohto karí často nosia ochranné masky, aby sa ochránili pred štipľavými výparmi. Tí odvážlivci, ktorí dokážu tento ohnivý pokrm zjesť, sú dokonca odmenení certifikátom.

Thajsko
Thajsko ponúka širokú škálu pikantných jedál, kde každé má svoj jedinečný charakter. Tom Yum, tradičná thajská polievka, je skutočnou symfóniou chutí a aróm, ktorá fascinuje svojou pikantnosťou a osviežujúcim charakterom. Táto polievka je známa svojou jasne vyváženou kombináciou kyslého a ostrého, čo je typické pre thajskú kuchyňu. Pikantnosť Tom Yum pramení z použitia čerstvých thajských chilli papričiek, ktoré jej dodávajú intenzívnu a priam ohnivú chuť. Táto pikantnosť je však nádherne vyrovnaná s kyslosťou z limetkovej šťavy a citrónov.

Mexiko
Chilate de pollo zo štátu Guerrero v Mexiku je druh pikantnej kuracej polievky, ktorá je známa svojou pálivosťou. Ku kuraciemu mäsu sa pridáva chilli chile de árbol alebo guajillo, cibuľa a cesnak, ako aj kukuričné cesto, aby bola polievka hustá ako guláš. Miera pálivosti závisí od množstva a stupňa korenia v použitých chilli papričkách, ale toto jedlo je všeobecne známe ako pikantné a ani čerstvé tortilly, ktoré k nemu dostaneš, ti nebudú stačiť na schladenie jazyka. Priprav sa na potenie.

Kórea
Jedným z najpikantnejších kórejských jedál je Buldak, známe aj ako „ohňové kurča“. Tento pokrm sa vyznačuje mimoriadnou pikantnosťou, ktorá je dosiahnutá použitím veľkého množstva gochujangu (kórejskej červenej chilli pasty) a čili vločiek. Buldak je v podstate kuracie mäso, marinované v pikantnej omáčke, ktoré sa následne griluje alebo smaží.Buldak sa často podáva s porciami syra, ktorý pri varení roztopí a vytvorí lahodný kontrast s ostrou chuťou kurčaťa.

Čína
Jedným z najpikantnejších jedál v Číne je Hot Pot zo Sechuanu. Tento tradičný čínsky hot pot je známy pre svoju intenzívnu pikantnosť, ktorá je charakteristická pre kuchyňu regiónu Sechuan. Zdrojom pálivosti je kombinácia sechuánského chilli a korenia, ktoré pridáva jedlu jedinečnú chuť.Do tohto jedla sa dávajú rôzne druhy čerstvých a sušených chilli, chilli oleja a bohatá vrstva chilli papričiek plávajúcich na povrchu vývaru. Do vývaru sa potom pridávajú rôzne druhy mäsa, morských plodov, tofu a zeleniny, ktoré absorbujú ostrú a aromatickú chuť. Radšej si pri jeho konzumácii zaobstaraj vodu.

Peru
Juhoameričania sú známi tým, že si potrpia na štipľavosť, a preto nie je prekvapením, že jedlo Papa a la Huancaina z Peru je na zozname najostrejších jedál sveta. Na prvý pohľad zdanlivo jednoduchý šalát z olív a varených vajec zmiešaných v hustej omáčke Huancaina je plný chilli papričiek Amarillo. Ďalšími kľúčovými ingredienciami sú čerstvý syr (často sa používa peruánsky syr „queso fresco“), mlieko, sladká paprika, cesnak a sušené opečené arašidy, ktoré omáčke dodávajú hustotu.
