Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) počas dovolenkovej sezóny varuje cestovateľov pred ochorením COVID-19, odporúča základné pravidlá prevencie proti následkom horúčav, ako aj praktické zásady skladovania a prípravy potravín v letných mesiacoch.
„Vírus SARS-CoV-2 cirkuluje aj v letných mesiacoch, hoci závažnosť epidemickej situácie v jednotlivých krajinách je odlišná. V rámci cestovania počas dovolenkovej sezóny preto dôrazne odporúčame dodržiavať štandardné preventívne opatrenia proti šíreniu COVID-19,“ uviedol v tlačovej správe ÚVZ.
Ako predísť nakazeniu koronavírusom
Medzi pravidlá, ako predísť nakazeniu novým koronavírusom, ÚVZ odporúča očkovanie, oboznámenie sa s epidemickou situáciou v cieľovej destinácii či v tranzitných krajinách, dodržiavať dostatočný fyzický odstup, vzdialenosť jeden až dva metre od ostatných, používať respirátor alebo rúško na miestach, kde nie je možné udržiavať si fyzický odstup, najmä v interiéroch s väčším počtom ľudí a v dopravných prostriedkoch, dodržiavať dôslednú hygienu rúk alebo zvážiť cestovanie, ak má človek príznaky COVID-19, čaká na výsledky testovania alebo bol v úzkom kontakte s osobou pozitívne testovanou na COVID-19.
Dopady tepla na zdravie
Úrad upozorňuje aj pred dopadmi tepla na zdravie. „Letné oblečenie by malo byť ľahké, vzdušné, voľnejšieho strihu, skôr svetlých farieb a z prírodných materiálov. Syntetické materiály nie sú vhodné, pretože bránia odparovaniu potu. Pozor na zvýšenú fyzickú námahu, robievajte si časté prestávky v tieni a v čase medzi 10.00 a 16.00 hodinou obmedzte pobyt vonku a nezdržiavajte sa na slnku. Ak je to možné, fyzicky náročnú aktivitu si v období horúčav plánujte na skoré ranné hodiny (ideálne do 7. hodiny ráno). Dôležité je dodržiavanie pitného režimu. Počas horúčav sa odporúča vypiť minimálne dva až štyri decilitre tekutín na desať kilogramov hmotnosti, čo predstavuje približne jeden a pol až tri litre tekutín denne,“ informuje ÚVZ.