Čo s čerstvo natrhanými hubami? Máme TOP recepty

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mix of forest mushrooms on cutting board over old wooden table
Mix of forest mushrooms on cutting board over old wooden table . Foto: ilustračné, www.gettyimages.de

Huby sú neodmysliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne a zbieranie húb je obľúbenou voľnočasovou aktivitou mnohých Slovákov. Či už ste vášnivý hubár alebo len milovník hubových jedál, máme pre vás výber tých najlepších receptov, ktoré vám ukážu, ako naplno využiť bohatstvo lesa. 

1. Domáce gnocchi so špenátom a hubovou omáčkou

Suroviny:

  • Gnocchi:
    • 500 g varených zemiakov
    • 250 g hladkej múky
    • 50 g parmezánu
    • 1 vajce
    • 50 g zmäknutého masla
    • Soľ, biele korenie, muškátový oriešok
  • Hubová omáčka:
    • 1 cibuľa
    • 3 strúčiky cesnaku
    • 300 g čerstvých húb
    • 500 ml slepačieho vývaru
    • 300 ml smotany na varenie
    • Tymian, olivový olej, maslo, soľ, čierne korenie

Postup:

  1. Uvarené zemiaky ošúpte a nastrúhajte. Pridajte múku, parmezán, vajce, maslo a koreniny. Vypracujte cesto.
  2. Z cesta vytvorte valčeky a krájajte na malé kúsky.
  3. Gnocchi varte vo vriacej osolenej vode, kým nevyplávajú.
  4. Na olivovom oleji opražte cibuľu a cesnak, pridajte huby a tymian. Prilejte vývar a smotanu, varte do zhustnutia.
  5. Podávajte gnocchi s hubovou omáčkou a posypte parmezánom.
Gnocchi with mushroom sauce, spinach & chicken, top view on dark stone
Foto: ilustračné, https://www.gettyimages.de/

2. Hubové placky

Suroviny:

  • 300 g čerstvých húb
  • 200 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • Soľ, čierne korenie, olej na vyprážanie

Postup:

  1. Huby nasekajte najemno a zmiešajte s múkou, vajcami, soľou a korením.
  2. Na panvici s rozpáleným olejom formujte placky a smažte do zlatista.
Savory Homemade Mushroom and Spinach Crepes
Foto: ilustračné, https://www.gettyimages.de/

3. Hubové rizoto s tekvicou

Suroviny:

  • 250 g ryže na rizoto (napríklad Arborio)
  • 300 g čerstvých húb
  • 200 g tekvice (napríklad hokkaido)
  • Cibuľa, cesnak, olivový olej, zeleninový vývar

Postup:

  1. Na oleji opražte cibuľu a cesnak do sklovita.
  2. Pridajte nakrájanú tekvicu a huby, restujte pár minút.
  3. Pridajte ryžu a postupne prilievajte vývar, kým ryža nie je al dente.
Mushroom Risotto served in a bowl, selective focus
Foto: ilustračné, https://www.gettyimages.de/

4. Hubový quiche

Hubový quiche je chutný a výživný pokrm, ktorý môžete podávať ako hlavné jedlo alebo predjedlo. Tu je recept na jeho prípravu.

Ingrediencie:

  • Cesto:
    • 250 g hladkej múky
    • 125 g masla (zmäknutého)
    • 1 vajce
    • 2-3 lyžice studenej vody
    • Soľ
  • Náplň:
    • 300 g čerstvých húb (napr. hríby alebo šampiňóny)
    • 1 cibuľa
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 3 vajcia
    • 200 ml smotany na varenie
    • 100 g strúhaného syra (napr. parmezán alebo eidam)
    • Soľ, čierne korenie, muškátový oriešok
    • Čerstvé bylinky (napr. petržlen alebo tymián)

Postup:

  1. Príprava cesta:
    • V miske zmiešajte múku so soľou a pridajte zmäknuté maslo. Rukami vytvorte drobivú zmes.
    • Pridajte vajce a studenú vodu, vypracujte cesto. Ak je cesto príliš suché, pridajte ešte trochu vody.
    • Cesto zabaľte do fólie a nechajte ho odpočívať v chladničke aspoň 30 minút.
  2. Príprava náplne:
    • Na panvici na olivovom oleji osmažte nasekanú cibuľu a cesnak do sklovita.
    • Pridajte nakrájané huby a restujte, kým nezmäknú a nezačnú sa zlatisto opražiť. Osoľte a okoreňte podľa chuti.
  3. Zloženie quiche:
    • Rúru predhrejte na 180 °C.
    • Cesto vyvaľkajte na tenký plát a preneste ho do formy na quiche (priemer cca 24 cm). Okraje cesta môžete vytiahnuť aj vyššie.
    • Na cesto rozložte hubovú zmes.
    • V miske rozšľahajte vajcia so smotanou, pridajte strúhaný syr a dochuťte muškátovým orieškom, soľou a korením.
    • Zmes nalejte na huby.
  4. Pečenie:
    • Pečte v predhriatej rúre asi 30-35 minút, kým nie je povrch zlatistý a náplň stuhnutá.
    • Po upečení nechajte quiche chvíľu vychladnúť, pridajte na vrch bylinky a nakrájajte na porcie.
Homemade quiche lorraine with chicken, mushrooms, cheese and bacon. Tart with chicken. Chicken pie. Mushroom pie
Foto: ilustračné, https://www.gettyimages.de/

5. Hubové pirohy

Pirohy sú obľúbeným jedlom v slovenskej kuchyni a s hubovou plnkou sú skutočnou pochúťkou.

Suroviny:

Na cesto:

  • 500 g polohrubej múky
  • 250 ml vlažnej vody
  • 1 vajce
  • Štipka soli

Na plnku:

  • 400 g čerstvých húb (napríklad dubáky alebo kuriatka)
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50 g masla
  • Soľ, čierne korenie
  • Petržlenová vňať

Na dokončenie:

  • 100 g masla
  • 2 lyžice strúhanky

Postup:

  1. Pripravte cesto: V miske zmiešajte múku so soľou, pridajte vajce a vodu. Vypracujte hladké cesto a nechajte ho odpočívať asi 30 minút.
  2. Medzitým pripravte plnku: Huby očistite a nakrájajte nadrobno. Cibuľu a cesnak tiež nasekajte.
  3. Na panvici rozpustite maslo, pridajte cibuľu a cesnak, opražte do sklovita. Pridajte huby a smažte, kým sa neodparí všetka voda. Osoľte, okoreňte a pridajte nasekanú petržlenovú vňať.
  4. Cesto rozvaľkajte na tenký plát a vykrajujte z neho kolieska.
  5. Na každé koliesko dajte lyžičku hubovej plnky, preložte na polovicu a okraje dobre pritlačte, aby sa pirohy pri varení neotvorili.
  6. Pirohy varte v osolenej vode 3-4 minúty od vyplávania na povrch.
  7. Medzitým na panvici rozpustite maslo a opražte v ňom strúhanku do zlatista.
  8. Uvarené pirohy scedíte, polejte maslom s opraženou strúhankou a podávajte.
Traditional Ukrainian dumplings filled with mashed potato topping with fried mushroom and sour cream, served in a red bowl on a wooden background. Close up view on Pierogi or varenyky
Foto: ilustračné, https://www.gettyimages.de/
Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať