Kto si pod pojmom česká kuchyňa predstaví len sviečkovú s knedľou a pivo, môže byť prekvapený. Tradičné chute našich českých susedov dnes zažívajú renesanciu, ktorá spája históriu, umenie aj moderný gastronomický prístup. Vône minulosti a chute budúcnosti sa stretli aj v Bratislave, kde bola 15. mája predstavená unikátna iniciatíva spájajúca českú kuchyňu s kultúrou a dedičstvom.
„Nároky návštevníkov na zážitky pri cestovaní neustále rastú a dobré jedlo, príjemná atmosféra a profesionálna a milá obsluha prispievajú k celkovému dojmu, aký si z ciest odnášame,“ vysvetľuje Nora Gill, riaditeľka CzechTourism Slovensko.
Minulosť na tanieri: poklady z knižníc ožívajú
Jedným z hlavných bodov bratislavskej prezentácie bola výstava O umení kuchárskom, ktorú pripravila Vedecká knižnica v Olomouci (VKOL). Táto inštitúcia, druhá najstaršia knižnica v Českej republike, spravuje viac než 2,4 milióna knižničných jednotiek a jej historický fond je doslova pokladnicou minulosti.
Výstava predstavuje to najzaujímavejšie z kuchárskych kníh zbieraných naprieč piatimi storočiami, od 16. storočia až po polovicu 20. storočia. Medzi exponátmi nechýba ani najstaršia kuchárska tlač vo fonde knižnice – De honesta voluptate z roku 1503 od talianskeho humanistu Bartholomea Sacchiho, považovaná za prvú tlačenú kuchársku knihu vôbec. Milovníkov histórie poteší aj De re culinaria z roku 1541, ktorá odhaľuje čriepky zo starorímskej kuchyne.
České dejiny reprezentuje dielo Kuchařství alchymistu Bavora Rodovského z Hustiřan z roku 1591, ako aj ikonická Domácí kuchařka Magdalény Dobromily Rettigovej, ktorej vydania vychádzajú dodnes.
„Kuchárske výtlačky nie sú len súbormi receptov, sú kronikou každodennosti, odrazom kultúrnych hodnôt i premien životného štýlu naprieč storočiami,“ zdôraznila riaditeľka VKOL Iveta Ťulpíková.
Výstavu možno navštíviť:
- 16. 5. – 1. 6. 2025 v Českom dome v Bratislave,
- 10. 6. – 30. 8. 2025 v Mestskej knižnici Piešťany.
Czech Specials: Pečiatka kvality a chuti z Česka
Za chutnou propagáciou českej kuchyne stojí aj projekt Czech Specials, certifikačná značka, ktorá zaručuje, že v reštauráciách a cukrárňach zapojených do projektu dostanete poctivé české jedlo. Ide o spoločnú iniciatívu agentúry CzechTourism a Asociácie kuchárov a cukrárov Českej republiky.
„Certifikáciu môžu získať všetky prevádzky, ktoré splnia základnú podmienku – mať v ponuke určený počet kvalitných českých jedál a zákuskov,“ hovorí Lenka Nováková z CzechTourism. Reštaurácie musia mať aspoň dve tradičné alebo regionálne jedlá a jednu polievku, kaviarne zasa tri typické české zákusky.
Do programu sa zapájajú malé rodinné hostince aj moderné podniky, fine dining reštaurácie, hotelové reštaurácie, pivárne i bistrá. Zoznam certifikovaných prevádzok nájdete na portáli Kudyznudy.cz.
Michelin objavuje české chute
Svetoznámy gastronomický sprievodca Michelin tento rok zaradil Česko medzi krajiny, kde jeho anonymní inšpektori aktívne hodnotia reštaurácie. Nezameriavajú sa len na Prahu – navštevujú aj Ostravu, Brno či Plzeň. Ich cieľom je objaviť reštaurácie, ktoré kombinujú kvalitu, tradíciu a lokálne suroviny. Očakáva sa, že Michelin v Česku podporí udržateľný turizmus a zvýši prestíž celého sektora.
Festival Magdalény Dobromily Rettigovej: Tradícia, ktorá žije
Výnimočným spojením histórie a gastronómie je aj Gastronomický festival v Litomyšli, ktorý sa koná 24. a 25. mája 2025. V tomto meste prežila slávna česká kuchárka Magdaléna Dobromila Rettigová poslednú etapu svojho života a je tu aj pochovaná.
„Mesto vzdáva hold najslávnejšej českej kuchárke, ktorej Domácí kuchařka sa ešte za jej života dočkala troch českých a štyroch nemeckých vydaní,“ pripomína Hana Klimešová z Regionálneho múzea Litomyšl.
K výročiu 240 rokov od jej narodenia pripravili organizátori aj krátky spot, ktorý bude dostupný na youtube kanáli múzea. Festival ponúkne ochutnávky gulášov, rajčinových omáčok či tradičných báboviek, ako aj súťaže a ukážky varenia od šéfkuchárov a študentov gastronomických odborov.
Keď divadlo vonia a chutí: Ako nakŕmiť diktátora
Jedlá sa však neobjavujú len na tanieroch, ale aj na javiskách. Jihočeské divadlo v inscenácii Ako nakŕmiť diktátora ponúka divákom zážitok všetkými zmyslami. Inscenácia vychádza z knihy poľského novinára Witolda Szabłowského, ktorý zozbieral výpovede kuchárov známych diktátorov.
Herci počas predstavenia varia šesť autentických jedál Saddáma Husajna, Pol Pota a Envera Hodžu, vrátane šalátu z roztlčenej uhorky či bravčového v karameli. Jedlo slúži ako médium, ktoré sprostredkúva atmosféru totalitných režimov a ich absurdít.
Účinkujúci sa pripravovali nielen herecky, ale aj kulinársky pod vedením herečky a kuchárky Anny Kameníkovej. Výsledkom je unikátna kombinácia divadla, výpovedí a vôní, ktoré zostávajú s divákom dlho po potlesku.
Viac ako kuchyňa – skúsenosť a kultúra
Česká gastronómia sa dnes ukazuje ako kultúrne dedičstvo, ktoré si zaslúži objavovanie. Od starodávnych kuchárskych kníh cez festivalové ochutnávky a certifikácie kvality až po divadelné predstavenia so skutočnými receptami. To všetko len kúsok od našich hraníc, pripravené potešiť oko, jazyk aj ducha.