Vedci označili najzdravšiu rastlinu na svete. Pomáha pri kašli aj zápche, no Slováci si ju často mýlia s obyčajným burinou

žerucha
žerucha Foto: www.shutterstock.com

Na exotické a drahé superpotraviny môžete pokojne zabudnúť. Možno sa vám priamo na záhrade či v kvetináči na parapete skrýva nenápadná bylinka, ktorá je nabitá telu prospešnými látkami. Ľudia ju poznajú už stáročia, no mnohí ani netušia, aké bohatstvo v sebe ukrýva.

Reč je o žeruche siatej (Lepidium sativum) – skromnej rastlinke, ktorá patrí do rovnakej čeľade ako kapusta či brokolica. Aj keď ju často vnímame len ako rýchlo rastúcu zeleň z našich záhrad, jej domovom je juhozápadná Ázia a severná Afrika, predovšetkým Egypt.

Od staroveku liečivý poklad

Už v dávnych časoch si ľudia žeruchu cenili nielen ako prísadu do jedál, ale aj ako liečivú rastlinu. Používala sa pri problémoch s dýchacími cestami, na podporu trávenia či pri zápche. Dnes je rozšírená prakticky po celom svete a pestuje sa predovšetkým pre mladé výhonky, ktoré sú chutné a plné živín. Menej známe, no veľmi cenné, sú aj jej semienka a žeruchový olej.

Prečo je taká výnimočná?

Možno si poviete, že bylinky sú len na dochutenie jedál. Žerucha vás však rýchlo vyvedie z omylu – ide o skutočnú nutričnú bombu s minimom kalórií a tukov, zato s množstvom prospešných látok.

V približne 50 gramoch čerstvej žeruchy sa nachádza neuveriteľných 452 % odporúčanej dennej dávky vitamínu K, ktorý je kľúčový pre pevné kosti a správnu zrážanlivosť krvi. Okrem toho obsahuje takmer 40 % dennej potreby vitamínu C, takže imunitný systém dostane poriadnu podporu, a tiež 10 % vitamínu A, nevyhnutného pre dobrý zrak, najmä pri slabom osvetlení. K tomu si pripočítajte draslík pre správnu činnosť svalov a srdca a trochu vlákniny pre zdravé trávenie.

Podpora srdca aj imunity

Žerucha však nie je len zdrojom vitamínov. Vitamín C z nej pôsobí ako silný antioxidant, ktorý chráni bunky pred poškodením a pomáha znižovať zápalové procesy v tele. Pravidelná konzumácia môže priaznivo ovplyvniť obranyschopnosť organizmu a podporiť celkové zdravie.

Skutočný poklad sa však ukrýva v semenách žeruchy. Tie obsahujú ideálny pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín – približne 32 % omega-3 a 12 % omega-6. Tento vyvážený pomer je dnes vzácnosťou, pretože bežná strava často obsahuje príliš veľa omega-6 a málo omega-3, čo neprospieva kardiovaskulárnemu systému. Mastné kyseliny z žeruchy pomáhajú udržiavať zdravé srdce, zlepšujú pružnosť ciev a môžu znižovať riziko civilizačných ochorení, ako je cukrovka či vysoký krvný tlak.

Semená sa dajú ľahko zakomponovať do jedál – môžete ich pridať do domáceho pečiva, posypať nimi šalát alebo vmiešať do jogurtu. Žeruchový olej má jemne orechovú chuť a hodí sa na studenú kuchyňu, napríklad do dresingov.

Ako ju využiť v kuchyni

Žerucha má jemne pikantnú, až horčičnú chuť, ktorá dokáže oživiť množstvo jedál. Stačí pár lístkov a obyčajný chlieb s maslom či pomazánkou sa zmení na zdravú delikatesu. Hodí sa do polievok, šalátov, omelety, ale aj do smoothie, kde doplní vitamíny a dodá sviežosť.

Vďaka rýchlemu rastu si ju môžete pestovať doma počas celého roka – stačí miska s vatou alebo pôdou a pravidelné polievanie. Už za pár dní budete mať čerstvú zásobu zdravej zelene.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať