Vädnú vám uhorky v záhrade? Žihľavový elixír ich opäť postaví na nohy

pestovanie uhoriek
pestovanie uhoriek Foto: www.shutterstock.com

Uhorky patria medzi najobľúbenejšie druhy zeleniny, aké môžete nájsť v slovenských záhradkách. Sú však zároveň aj jednými z najcitlivejších rastlín vôbec. Niekedy stačí len krátke obdobie bez pravidelnej zálievky, horúci vzduch alebo intenzívne slnko a situácia sa dramaticky mení. Listy začínajú vädnúť, plody strácajú svoju sviežosť a šťavnatosť, a rastlina, ktorá ešte nedávno sľubovala bohatú úrodu, zrazu vyzerá, akoby mala pred sebou už len pár dní života. Našťastie existuje jednoduchá prírodná metóda, ktorá dokáže uhorky rýchlo postaviť na nohy – žihľavová kúra, na ktorú spoliehali už naše prastaré mamy.

Keď uhorky vysychajú, zachráňte ich žihľavou

Zvädnuté a zoschnuté uhorky sú obávaným strašiakom každého pestovateľa. Rastliny sa zdajú byť vyčerpané, listy visia ako bez života a plody sú drobné, mäkké a neatraktívne. Predčasný koniec sezóny visí vo vzduchu a vy začínate strácať nádej. Ešte však neprepadajte panike – práve v tomto momente môže prísť na pomoc starý, dobre odskúšaný trik našich predkov: žihľavový výluh.

Na prvý pohľad obyčajné žihľavy sú v skutočnosti hotovým pokladom. Táto „burina“ je totiž doslova nabitá výživnými látkami, ktoré vaše uhorky urgentne potrebujú. Obsahujú dusík, železo, draslík a celý rad ďalších minerálov, ktoré výrazne podporujú regeneráciu a vitalitu rastlín. Žihľava tak funguje nielen ako prírodné hnojivo, ale aj ako stimulátor rastu a odolnosti rastliny.

Video obsahuje praktickú ukážku, ako správne pripraviť žihľavový výluh, ktorý pomáha oslabeným a zvädnutým uhorkám.

Žihľavový nálev – rýchla pomoc v núdzi

Žihľavový výluh je rýchle riešenie, ktoré uhorkám dodá novú silu a energiu. „Žihľavová voda je úplne prírodné tekuté hnojivo bohaté na mikroživiny, železo a dusík. To ju robí ideálnym prostriedkom pre uhorky najmä počas obdobia intenzívneho rastu,“ vysvetľujú pestovateľskí odborníci. Zvlášť v období horúčav, keď sú rastliny oslabené a dehydratované, pôsobí tento nálev ako doslova životabudič.

Ako pripraviť správnu žihľavovú kúru

Príprava žihľavového nálevu je jednoduchá a nevyžaduje veľa času ani komplikovaných postupov:

  • Nazbierajte čerstvé žihľavy (najlepšie mladé listy a výhonky) a naplňte nimi väčšie vedro približne do polovice.
  • Žihľavy zalejte vodou, pričom ideálne je použiť dažďovú vodu, ktorá je mäkšia a prirodzenejšia.
  • Nechajte zmes lúhovať 12 až 24 hodín. Na rozdiel od klasickej žihľavovej jíchy, ktorú pestovatelia často nechávajú kvasiť aj niekoľko dní, je tento nálev jemnejší a vhodnejší práve pre stresované a oslabené rastliny.
  • Po vylúhovaní výluh preceďte, aby ste získali čistú tekutinu pripravenú na použitie.

Kedy a ako správne zalievať žihľavovým nálevom

Uhorky zalievajte žihľavovou vodou priamo ku koreňom. Najlepší čas na aplikáciu je skoro ráno alebo podvečer, keď už slnko nemá takú intenzitu a rastliny sú schopné vstrebať živiny bez zbytočného stresu.

Aby ste dosiahli maximálny efekt a čo najskôr zaznamenali pozitívne zmeny, používajte žihľavový nálev aspoň dvakrát až trikrát týždenne. Po niekoľkých aplikáciách sa rastliny viditeľne zotavia – opäť začnú tvoriť zdravé, pevné listy a svieže, chutné plody.

Bonus navyše: prevencia chorôb a škodcov

Žihľavová kúra má ešte jednu veľkú výhodu, ktorú ocení každý pestovateľ – pôsobí preventívne proti chorobám a škodcom. Vďaka obsahu minerálov a prírodných antiseptických látok sú rastliny menej náchylné na napadnutie plesňami a niektorými druhmi hmyzích škodcov. Pravidelné používanie žihľavovej vody je preto vynikajúca prírodná prevencia, vďaka ktorej môžete minimalizovať používanie chemických prípravkov.

Zvädnuté uhorky teda nemusia byť odsúdené na zánik. S trochou včasnej pomoci a pravidelným ošetrovaním žihľavovým nálevom sa vám odvďačia rýchlou regeneráciou, bohatou a chutnou úrodou, a navyše získate zdravšie a odolnejšie rastliny na zvyšok sezóny.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať