Tieto potraviny nikdy nedávajte do mikrovlnky. Môžu spôsobiť výbuch aj požiar

vajcia v mikrovlnke
vajcia v mikrovlnke Foto: František Stacho

Mikrovlnná rúra patrí dnes medzi najpoužívanejšie kuchynské spotrebiče. Rýchlo ohreje jedlo, ušetrí čas a mnohým ľuďom je nenahraditeľným pomocníkom. No nie všetky potraviny sú do mikrovlnky vhodné. Niektoré môžu poškodiť samotný spotrebič, iné dokonca predstavujú riziko požiaru či zdravotných problémov. A hoci ide často o potraviny, ktoré bežne konzumujeme, v mikrovlnke môžu byť vyslovene nebezpečné.

Vajíčka – časovaná bomba

Na prvom mieste sú jednoznačne vajíčka v škrupinke. Vo vnútri sa nachádza tekutina, ktorá sa pri pôsobení tepla mení na paru. Pára však zväčšuje objem a tlak, ktorý tenká blana ani škrupina nevydržia. Výsledkom je explózia priamo v rúre. Ak sa vám to stane, pripravte sa na dlhé a náročné čistenie, niekedy dokonca aj na maľovanie kuchyne.

Ako používať mikrovlnku bezpečne

Ak sa chcete naučiť, ako mikrovlnku využívať správne a zdravo, oplatí sa pozrieť si aj praktické video, ktoré vysvetľuje bezpečné metódy ohrevu a varenia:

Pozrite si video: Zdravé varenie v mikrovlnke

Mrkva a zelenina so zvyškami zeminy

Možno by ste to nečakali, ale aj obyčajná mrkva sa v mikrovlnke môže zapáliť. Stačí, ak na nej zostanú zvyšky hliny. Tie sa pri zahriatí môžu správať ako vodiče a začnú iskriť. Následne hrozí vzplanutie, ktoré môže prerásť až do požiaru. Podobne riskantné sú aj chilli papričky.

Chilli papričky – ohrozenie zdravia

Podľa odborníkov pri zohrievaní chilli papričky uvoľňujú veľké množstvo kapsaicínu – látky, ktorá je zodpovedná za ich štipľavosť. Keď po ohreve otvoríte dvierka mikrovlnky, kapsaicín sa dostane do vzduchu a môže podráždiť oči, nos či tvár. Stačí krátky kontakt a človek má pocit, akoby vdychoval ostrý dym.

Rajčiny a paradajkové omáčky

Aj paradajky patria medzi potraviny, ktoré do mikrovlnky nepatria. Hustá omáčka, passata alebo nasekané rajčiny v šťave sa pri zohrievaní správajú nevyspytateľne. Pára, ktorá sa v nich hromadí, spôsobuje bublanie a následné prskanie. To môže znečistiť celú mikrovlnku a vytvoriť riziko popálenia pri neopatrnom vyberaní nádoby.

Spracované mäsové výrobky – skryté riziko pre srdce

Salámy, párky či klobásy by ste tiež do mikrovlnky dávať nemali. Okrem toho, že sa môžu nerovnomerne ohriať, výskumy ukázali, že pri mikrovlnnom ohreve sa v nich zvyšuje tvorba nebezpečných produktov oxidácie cholesterolu. Podľa štúdie to môže zvyšovať riziko vzniku aterosklerózy či koronárnych ochorení srdca.

Pohár vody – hrozba popálenín

Mnohí si v mikrovlnke zohrievajú aj pohár s vodou, no práve to je mimoriadne riskantné. Podľa výskumov amerického Národného inštitútu zdravia môžu elektromagnetické vlny spôsobiť prehriatie vody. Vytvárajú sa tzv. „horúce kapsy“ – miesta, kde je voda oveľa teplejšia než jej okolie. Keď pohár vyberiete alebo do vody ponoríte lyžičku, môže dôjsť k prudkému varu či dokonca malému výbuchu. Výsledkom bývajú bolestivé popáleniny, najmä ak vodu ohrievajú deti.

Kuracie a iné druhy mäsa

Mikrovlnka nie je vhodná ani na prípravu surového mäsa. Pri kuracom je riziko obzvlášť vysoké – teplo sa rozloží nerovnomerne a niektoré časti zostanú nedovarené. To môže viesť ku kontaminácii salmonelou. Rovnaký problém sa týka aj iných druhov mäsa, ktoré by mali byť vždy spracované tak, aby teplota prenikla celou štruktúrou. Mikrovlnka túto istotu neposkytuje.

Záver

Mikrovlnná rúra je skvelým pomocníkom, no treba vedieť, čo do nej patrí a čo nie. Vajíčka, mrkva so zvyškami zeminy, chilli papričky, paradajkové omáčky, spracované mäso, pohár s vodou či surové mäso predstavujú veľké riziko. Niektoré z týchto potravín môžu poškodiť samotný spotrebič, iné zasa ohroziť zdravie vás a vašej rodiny.

Ak chcete mikrovlnku používať bezpečne, riaďte sa jednoduchým pravidlom: ohrievajte v nej len tie potraviny, pri ktorých viete, že sa v mikrovlnke správajú bezpečne a nepredstavujú riziko.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať