Tajný trik mojej svokry zmenil trojobal na dokonalosť: Rezne teraz chutia priam božsky

Trojobal
Trojobal Foto: www.shutterstock.com

Moja svokra nedávno prišla s nápadom, ktorý ma najprv prekvapil, no hneď po ochutnaní som musel uznať, že je to naozaj geniálne. Vďaka jednej drobnosti v trojobale totiž dokáže vykúzliť neodolateľné rezne, ktoré si zamiluje celá rodina. Aby som sa však dostal k tomu podstatnému, rád by som sa s vami podelil o jej nečakané tajomstvo, ako aj o zopár užitočných tipov ohľadom prípravy jedál, pri ktorých hrá jedlá sóda hlavnú úlohu.

Rezeň ako slovenský miláčik

Keby sme na Slovensku urobili anketu, v ktorej by ľudia hlasovali za najobľúbenejšie jedlo, rezeň by sa s najväčšou pravdepodobnosťou umiestnil medzi prvými priečkami. Niet sa čo čudovať – okrem toho, že sa dá pripraviť z rôznych druhov mäsa (bravčového, teľacieho či kuracieho), je aj nenáročný na prípravu a vždy sa po ňom len tak zapráši. V mnohých rodinách dokonca patrí k sviatočným špecialitám alebo k nedeľnému obedu, na ktorý sa všetci tešia.

Experimentujte so strúhankou

Možno ste ani netušili, že klasický trojobal môžete obohatiť rôznymi spôsobmi, ktoré váš tradičný rezeň posunú na úplne novú úroveň. Niektorí majstri kuchyne si mäso pred obalením potierajú roztlačeným cesnakom, čím dodajú rezňu sviežu pikantnosť. Iní zasa radi pridávajú do strúhanky mletú papriku, nastrúhaný parmezán alebo sušené bylinky (tymián, oregano, provensálske korenie). Kto obľubuje chrumkavosť, môže skombinovať strúhanku s rozdrvenými kukuričnými lupienkami či tortillovými chipsami.

Bezlepkové alternatívy

V prípade, že sa vyhýbate lepku alebo varíte pre celiatika, dajú sa použiť rôzne náhrady. Múku v trojobale nahradíte kukuričným či zemiakovým škrobom, a namiesto klasickej strúhanky z pečiva môžete siahnuť po rozdrvených orechoch, lupienkoch alebo po jemne pomletých ovsených vločkách (samozrejme bezlepkových).

Nečakaný pomocník? Jedlá sóda

Tu sa dostávame k tomu, čo robí rezne mojej svokry takými nezabudnuteľnými. Keď ich obalí v trojobale, primieša do strúhanky trochu jedlej sódy. Pôsobí to ako kúzlo: mäso je neskutočne šťavnaté, jemné a doslova sa rozplýva na jazyku. Aj keď tento trik mnohí nepoznajú, stojí za to ho vyskúšať, pretože výsledok je skutočne ohromujúci.

Jedlá sóda funguje ako prírodný zmäkčovač mäsa. Nemusíte ju používať len na vyprážané rezne – dokáže vylepšiť aj pečené či grilované pokrmy, kde mäso ostane pekne šťavnaté. Kto by nechcel, aby napríklad bravčové karé bolo po dopečení jemné a plné chuti?

Vylepšenie mletého mäsa

Ak máte radi fašírky, sekanú alebo iné jedlá z mletého mäsa, jedlá sóda môže byť vaším tajným spojencom aj v týchto prípadoch. Stačí, ak do surového mletého mäsa pridáte primerané množstvo sódy – zvyčajne sa odporúča jedna kávová lyžička na kilogram mäsa. Dobre premiešajte, nechajte mäso chvíľu (zhruba 15 až 20 minút) odležať, a potom pokračujte v príprave podľa svojej obľúbenej receptúry.

Táto jednoduchá úprava zabezpečí, že mleté mäso ostane počas varenia či pečenia krásne vláčne a nepustí príliš veľa šťavy. Okrem toho sa zníži riziko vysušenia, vďaka čomu budú fašírky aj sekaná pôsobiť šťavnato a na tanieri budú lákavo vyzerať.

Jedlá sóda v domácnosti i pri zdravotných ťažkostiach

Jedlá sóda je úžasný univerzálny pomocník, ktorý by rozhodne nemal chýbať v domácnosti. Nielenže oceníte jej schopnosti v kuchyni, ale využijete ju aj pri bežnom upratovaní – pôsobí ako jemný čistiaci prostriedok, vhodný na odstránenie škvŕn či mastnoty. Je navyše lacná a ľahko dostupná, vďaka čomu patrí k najobľúbenejším „zlepšovákom“ gazdiniek.

Okrem kulinárskeho a čistiaceho využitia dokáže jedlá sóda pomôcť aj pri zdravotných problémoch, predovšetkým ak vás trápi nádcha, kašeľ či iné dýchacie ťažkosti. Skúste si pripraviť jednoduchú inhaláciu: do litra horúcej vody pridajte lyžičku sódy, zakryte si hlavu uterákom a po dobu 5 až 7 minút jemne vdychujte paru nosom. Sóda pomôže prečistiť horné dýchacie cesty, zmierniť upchatý nos a zvlhčiť sliznicu.

Zhrnutie na záver

  • Rezne sú obľúbenou slovenskou klasikou, ktorú možno obmieňať rôznymi príchuťami a typmi strúhanky.
  • Jedlá sóda v trojobale dodá rezňom fantastickú jemnosť a šťavnatosť.
  • Pri mletom mäse zasa sóda pomôže udržať mäso vláčne, fašírky alebo sekaná sa nevysušia a ostanú krásne šťavnaté.
  • Sóda nájde široké využitie aj pri upratovaní či inhaláciách v čase prechladnutia.

Vďaka všetkým spomenutým výhodám sa jedlá sóda právom radí medzi najpraktickejších spoločníkov v domácnosti. Ak ste tento trik s jedlou sódou v trojobale ešte neskúšali, určite mu dajte šancu – je viac než pravdepodobné, že si na rezňoch pripravovaných týmto spôsobom pochutí celá vaša rodina a vy sa zaradíte medzi nadšených fanúšikov tohto jednoduchého, no prekvapivo účinného vylepšenia. Dobrú chuť!

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať