Svokra neverila vlastným očiam: Stačil jeden jednoduchý trik a moje pripálené plechy vyzerajú opäť ako nové

pripálené plechy
pripálené plechy Foto: shutterstock.com

Každý, kto rád pečie, to veľmi dobre pozná. Po niekoľkých použitiach sa aj ten najlesklejší plech začne meniť na „bojisko“ plné mastných škvŕn, pripálenej špiny a tmavých nánosov, ktoré akoby sa k povrchu prilepili navždy. A čím dlhšie sa ich snažíme prehliadať, tým ťažšie sa potom odstraňujú.

Väčšina ľudí má v takýchto chvíľach tendenciu siahnuť po drahých chemických prípravkoch z drogérie. Pravdou však je, že existuje viacero jednoduchých a lacných domácich spôsobov, ktoré fungujú rovnako dobre – a niekedy dokonca lepšie. Moja svokra mi raz ukázala trik, ktorý ma úplne šokoval. Na vyčistenie starého, pripáleného plechu mi stačila obyčajná minca a trochu saponátu. A výsledok? Plech sa ligotal ako nový.

Minca ako netradičná kefa

Prvý krok je veľmi jednoduchý – plech treba poriadne odmočiť. Zalejte ho horúcou vodou, pridajte pár kvapiek prostriedku na riad a nechajte pôsobiť aspoň pol hodiny. Následne si vezmite desaťcentovú mincu a jemnými krúživými pohybmi začnite zoškrabávať mastnotu a pripáleniny. Povlak sa začne uvoľňovať a povrch sa pekne vyčistí.

Pozor však na jeden detail – tento spôsob sa neodporúča na plechy s nepriľnavou úpravou, pretože by ste ich mohli poškriabať a tým znehodnotiť.

Sóda bikarbóna – stará dobrá klasika

Ak sa na povrchu usadila tvrdohlavá mastnota, ktorá odoláva aj minci, siahnite po overenom pomocníkovi – jedlej sóde. Napustite do umývadla horúcu vodu, prisypte šálku sódy a ponorte do nej plech aspoň na hodinu. Po namočení ho pretrite hubkou a väčšina špiny zmizne.

Ak by predsa len nejaké zvyšky zostali, vyskúšajte kombináciu sódy a octu. Zmiešajte ich v rovnakom pomere a nechajte pôsobiť cez noc. Ráno plech len prepláchnete a budete mať pocit, že držíte v rukách nový kus riadu.

Horčičný prášok ako prekvapivý čistič

Možno vás to prekvapí, ale skvelým pomocníkom je aj horčičný prášok. Stačia tri lyžice, ktoré nasypete priamo na plech. Potom pridajte pol šálky octu alebo pár lyžíc kyseliny citrónovej a zalejte horúcou vodou. Nechajte odstáť niekoľko hodín a potom všetko dôkladne umyte. Plech sa zbaví mastnoty a získa späť svoju čistotu.

Tajná zbraň: tableta do umývačky

Ak nepomohlo nič z vyššie uvedeného, je čas vytiahnuť ťažký kaliber – tabletu do umývačky riadu. Rozpustite ju v horúcej vode priamo na plechu a nechajte pôsobiť počas celej noci. Ráno už len vezmite hubku a všetko jednoducho zotrite.

Prečo sa oplatí mať plechy čisté?

Udržiavať plechy v dobrom stave nie je len otázkou estetiky. Pripálená mastnota a staré nánosy totiž môžu obsahovať škodlivé látky, ktoré sa pri ďalšom pečení môžu uvoľňovať do jedla. Okrem toho čistý plech predlžuje svoju životnosť a pri pečení sa s ním oveľa lepšie manipuluje.

Ak si osvojíte tieto triky, nebudete musieť kupovať drahé chemické prípravky ani vyhadzovať staré plechy. Stačí pár lacných surovín, trochu času a trpezlivosti – a vaše plechy budú vždy vyzerať, akoby ste ich práve priniesli z obchodu.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať