Huby patria medzi tie vzácne poklady, ktoré nám les ponúka zadarmo – stačí sa len zohnúť. Slováci majú k hubám blízko a s košíkom v ruke sa do lesa vyberáme veľmi radi. Väčšina z nás pozná klasiku ako praženicu, rizoto alebo hubové rezne. No čo tak sa pustiť do niečoho menej tradičného? Prinášame vám tri zaujímavé recepty na hubové polievky, ktoré si možno zamilujete viac než tie známe.
Bezpečne do lesa: Základy správneho hubára
Aby sa z výletu za hubami nestal nepríjemný zážitok, je dobré poznať pár pravidiel. V prvom rade zbierajte len tie huby, ktoré naozaj poznáte – ideálne podľa viacerých znakov naraz. Najväčšiu opatrnosť si zaslúžia druhy s lupeňmi, pretože medzi nimi bývajú aj tie najnebezpečnejšie. Ak si nie ste istí, nechajte hubu radšej v lese.
Nezabudnite, že do lesa prichádzame ako návšteva. Huby nevyrezávajte nožom ani nevytrhávajte – správne sa zbierajú jemným otáčaním a po vybratí by ste mali jamku zakryť, aby mycélium nevyschlo. Hneď na mieste ich očistite a uložte do košíka. V igelitke by sa totiž mohli zapariť a znehodnotiť.
Tri inšpirácie na výnimočné hubové polievky
1. Kyslá verzia s kapustou a klobáskou
Ak ste doteraz skúšali len klasické hubové vývary, táto kyslastá verzia vás môže milo prekvapiť. Kombinácia húb, kyslej kapusty a údeniny vytvára výdatné a chuťovo výrazné jedlo.
Ingrediencie:
1,25 l mäsového vývaru
200 ml kapustovej šťavy
200 g kyslej kapusty
150 g čerstvých húb
150 g klobásy
200 ml kyslej smotany
40 g masla
30 g hladkej múky
40 g cibule
bobkový list, soľ, korenie, rasca, cukor podľa chuti
Kapustu nakrájajte a dajte variť s vývarom a šťavou. Pridajte koreniny a nechajte bublotať asi 20 minút. Medzitým si pripravte zápražku z masla a múky, na ktorej orestujete nakrájané huby s cibuľkou. Všetko spojte, pridajte na kolieska nakrájanú klobásu a ešte chvíľu povarte. Na záver dochuťte smotanou. Ak sa chcete vyhnúť múke, zahustite polievku strúhaným zemiakom.
2. Polievka s kaprom – juhočeský originál
Možno to znie zvláštne, no kapor s hubami v polievke? Výsledok vás príjemne prekvapí. Táto receptúra pochádza z juhočeských regiónov, kde ryby patria medzi tradičné suroviny.
Potrebujete:
250 g kapra (ideálne filety)
150 g húb
50 g cibule
40 g múky
120 g masla
200 ml smotany
1 l vývaru alebo vody
6 lyžíc bieleho vína
soľ, rasca, čierne korenie, petržlenová vňať
Rybacie mäso osoľte a opečte na časti masla. Potom ho vykostite a nakrájajte. Na zvyšnom masle orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte vňať, koreniny a huby. Po chvíli zaprášte múkou, zalejte vývarom a smotanou, premiešajte a nechajte prejsť varom. Do polievky vložte pripravené kúsky kapra a na záver pridajte biele víno. Podávajte ešte horúce.
3. Pikantná s kôprom a paprikou – maďarský dotyk
Táto polievka je ideálna pre tých, ktorí obľubujú výrazné chute. Kombinácia húb, sladkej papriky, kôpru a kvapky sójovej omáčky vytvára netradičný, ale harmonický výsledok.
Suroviny (orientačne):
čerstvé huby
vývar podľa chuti
cibuľa
červená mletá paprika
trocha sójovej omáčky
čerstvý kôpor
smotana (voliteľná)
Na oleji opražte cibuľku, pridajte mletú papriku a krátko orestujte. Pridajte nakrájané huby, zalejte vývarom, dochuťte sójovou omáčkou a nechajte povariť. Nakoniec vmiešajte nasekaný kôpor a podľa chuti smotanu. Výsledkom je voňavá a výrazná polievka, ktorá vás zahreje aj poteší.
Tip na záver
Nie vždy musíte nazbierať plný košík – aj menšie množstvo húb stačí na prípravu lahodnej polievky. Nebojte sa netradičných kombinácií a skúste si túto sezónu pripraviť niečo nové. Huby v spojení s kapustou, rybou či bylinkami ponúkajú prekvapivo bohaté chute, ktoré si obľúbia aj tí, čo huby inak veľmi nemusia.