Sezóna húb je v plnom prúde: Objavte netradičné hubové polievky – aj s kaprom či voňavým kôprom!

hubové polievky
hubové polievky Foto: depositphotos.com

Huby patria medzi tie vzácne poklady, ktoré nám les ponúka zadarmo – stačí sa len zohnúť. Slováci majú k hubám blízko a s košíkom v ruke sa do lesa vyberáme veľmi radi. Väčšina z nás pozná klasiku ako praženicu, rizoto alebo hubové rezne. No čo tak sa pustiť do niečoho menej tradičného? Prinášame vám tri zaujímavé recepty na hubové polievky, ktoré si možno zamilujete viac než tie známe.

Bezpečne do lesa: Základy správneho hubára

Aby sa z výletu za hubami nestal nepríjemný zážitok, je dobré poznať pár pravidiel. V prvom rade zbierajte len tie huby, ktoré naozaj poznáte – ideálne podľa viacerých znakov naraz. Najväčšiu opatrnosť si zaslúžia druhy s lupeňmi, pretože medzi nimi bývajú aj tie najnebezpečnejšie. Ak si nie ste istí, nechajte hubu radšej v lese.

Nezabudnite, že do lesa prichádzame ako návšteva. Huby nevyrezávajte nožom ani nevytrhávajte – správne sa zbierajú jemným otáčaním a po vybratí by ste mali jamku zakryť, aby mycélium nevyschlo. Hneď na mieste ich očistite a uložte do košíka. V igelitke by sa totiž mohli zapariť a znehodnotiť.

Tri inšpirácie na výnimočné hubové polievky

1. Kyslá verzia s kapustou a klobáskou

Ak ste doteraz skúšali len klasické hubové vývary, táto kyslastá verzia vás môže milo prekvapiť. Kombinácia húb, kyslej kapusty a údeniny vytvára výdatné a chuťovo výrazné jedlo.

Ingrediencie:

  • 1,25 l mäsového vývaru

  • 200 ml kapustovej šťavy

  • 200 g kyslej kapusty

  • 150 g čerstvých húb

  • 150 g klobásy

  • 200 ml kyslej smotany

  • 40 g masla

  • 30 g hladkej múky

  • 40 g cibule

  • bobkový list, soľ, korenie, rasca, cukor podľa chuti

Kapustu nakrájajte a dajte variť s vývarom a šťavou. Pridajte koreniny a nechajte bublotať asi 20 minút. Medzitým si pripravte zápražku z masla a múky, na ktorej orestujete nakrájané huby s cibuľkou. Všetko spojte, pridajte na kolieska nakrájanú klobásu a ešte chvíľu povarte. Na záver dochuťte smotanou. Ak sa chcete vyhnúť múke, zahustite polievku strúhaným zemiakom.

2. Polievka s kaprom – juhočeský originál

Možno to znie zvláštne, no kapor s hubami v polievke? Výsledok vás príjemne prekvapí. Táto receptúra pochádza z juhočeských regiónov, kde ryby patria medzi tradičné suroviny.

Potrebujete:

  • 250 g kapra (ideálne filety)

  • 150 g húb

  • 50 g cibule

  • 40 g múky

  • 120 g masla

  • 200 ml smotany

  • 1 l vývaru alebo vody

  • 6 lyžíc bieleho vína

  • soľ, rasca, čierne korenie, petržlenová vňať

Rybacie mäso osoľte a opečte na časti masla. Potom ho vykostite a nakrájajte. Na zvyšnom masle orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte vňať, koreniny a huby. Po chvíli zaprášte múkou, zalejte vývarom a smotanou, premiešajte a nechajte prejsť varom. Do polievky vložte pripravené kúsky kapra a na záver pridajte biele víno. Podávajte ešte horúce.

3. Pikantná s kôprom a paprikou – maďarský dotyk

Táto polievka je ideálna pre tých, ktorí obľubujú výrazné chute. Kombinácia húb, sladkej papriky, kôpru a kvapky sójovej omáčky vytvára netradičný, ale harmonický výsledok.

Suroviny (orientačne):

  • čerstvé huby

  • vývar podľa chuti

  • cibuľa

  • červená mletá paprika

  • trocha sójovej omáčky

  • čerstvý kôpor

  • smotana (voliteľná)

Na oleji opražte cibuľku, pridajte mletú papriku a krátko orestujte. Pridajte nakrájané huby, zalejte vývarom, dochuťte sójovou omáčkou a nechajte povariť. Nakoniec vmiešajte nasekaný kôpor a podľa chuti smotanu. Výsledkom je voňavá a výrazná polievka, ktorá vás zahreje aj poteší.

Tip na záver

Nie vždy musíte nazbierať plný košík – aj menšie množstvo húb stačí na prípravu lahodnej polievky. Nebojte sa netradičných kombinácií a skúste si túto sezónu pripraviť niečo nové. Huby v spojení s kapustou, rybou či bylinkami ponúkajú prekvapivo bohaté chute, ktoré si obľúbia aj tí, čo huby inak veľmi nemusia.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať